Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Οικολογικό βάψιμο Πασχαλινών αυγών



Την Μεγάλη Πέμπτη, βάφουμε τα αυγά. Ένα έθιμο πού είναι καθαρά ελληνικό.
Πολλές εξηγήσεις υπάρχουν για το έθιμο αυτό. Καμία όμως δεν είναι τελείως αποδεκτή. Αυτό πού ξέρουμε είναι πως το αυγό περικλείει μέσα του ζωή. Είναι ο σπόρος πού φέρει μέσα του και στις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να δημιουργηθεί ένας νέος οργανισμός. Ήδη από την αρχαιότητα γνωρίζουμε το «Ορφικόν ωόν», το αυγό δηλαδή που φέρει ζωή, το αυγό που το θεωρούσαν και οι Πυθαγόρειοι σημαντικό στην κοσμογονία. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως το αυγό συνδέθηκε με την άνοιξη, με την αναγέννηση της φύσεως και την ανάσταση του Χριστού.
 Κατ' άλλους τα αυγά βάφονται κόκκινα, για να θυμίζουν το αίμα του Χριστού ή επειδή το κόκκινο χρώμα πάντοτε σήμαινε την χαρά και την ευτυχία. Γι αυτό και τα αυγά που συμβολίζουν το χαρμόσυνο άγγελμα της ανάστασης του Χριστού βάφονταν κόκκινα.



Μπορούμε να βάψουμε τα πασχαλινά αυγά με φυσικά προϊόντα χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τις συνθετικές βαφές του εμπορίου. Το χρώμα ίσως να μην είναι τόσο έντονο όσο με αυτές αλλά σίγουρα είναι πιο υγιεινό και πιο πρωτότυπο. Ανάλογα με το χρώμα που θέλουμε να βάψουμε τα αυγά μας θα χρειαστούμε τα ανάλογα υλικά:
Για να τα βάψουμε βαθιά κόκκινα θα χρειαστούμε κοκκινογούλια (το κάτω μέρος των παντζαριών).
Για ανοιχτό κόκκινο, παπαρούνες.
Για μωβ, βιολέτες.
Για κίτρινο, ζαφορά ή άχυρο ή φύλλα αμυγδαλιάς.
Για πράσινο, μαϊντανό.
Για μελί, φλούδες ξερών κρεμμυδιών.
Για πορτοκαλί, σκόνη τσίλι ή πάπρικα

Αφήνουμε τα αυγά εκτός ψυγείου από την προηγούμενη ημέρα για να μη σπάσουν βράζοντας. Την επομένη λοιπόν, σε μια παλιά κατσαρόλα (για να μη «βάψει») βάζουμε νερό. Ανάλογα με το πλήθος των αυγών που θέλουμε να βάψουμε και το χρώμα, προσθέτουμε ικανή ποσότητα από το αντίστοιχο φυσικό υλικό βαφής. Αφού το αφήσουμε και πάρει αρκετές βράσεις ώστε να δώσει το ανάλογο χρώμα στο νερό, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει αρκετά. Στη συνέχεια βάζουμε μέσα τα αυγά προσεκτικά για να μη σπάσουν και τα βράζουμε. Τα βγάζουμε και τα ακουμπάμε σε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο. Όταν στεγνώσουν από την πάνω πλευρά, προσεκτικά τα γυρίζουμε ώστε να στεγνώσουν και από την άλλη. Μπορούμε όταν στεγνώσουν να τα κάνουμε να γυαλίσουν αν με ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε λάδι τα περάσουμε γύρω - γύρω.
Καλή Ανάσταση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: