Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Κοντά στην ανακάλυψη του «σωματιδίου του Θεού» ;;;


Φήμες περί εντοπισμού του αποκαλουμένου «σωματιδίου του Θεού» (μποζονίου Χιγκς) κυκλοφορούν σε επιστημονικές ιστοσελίδες, με το CERN να ζητά ψυχραιμία και «μείωση» του όλου κλίματος ενθουσιασμού.



Οι φήμες ξεκίνησαν μετά από διαρροή ενός σημειώματος από το ινστιτούτο στο οποίο υπήρχαν υπόνοιες περί εντοπισμού του μποζονίου. Ωστόσο, εκπρόσωπος του CERN δήλωσε πως....
το σημείωμα δεν προοριζόταν για δημοσίευση, και οι φήμες σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να «αντέξουν» λεπτομερέστερη διερεύνηση.

Εάν αποδειχτεί πως το μποζόνιο Χιγκς υπάρχει, τότε θα εξηγήσει για ποιο λόγο η ύλη έχει μάζα, κάτι που θα αποτελέσει επιστημονική ανακάλυψη τεράστιας σημασίας.

 «Το σημείωμα είναι αυθεντικό» είπε ο Τζέημς Γκίλις, εκπρόσωπος του CERN, ωστόσο, συμπλήρωσε πως τέτοιου είδους σημειώματα είναι απλά τα πρώτα βήματα σε διαδικασίες ανταλλαγής απόψεων, που πολύ συχνά καταλήγουν σε θεαματικές… «καταρρίψεις» θεωριών από άλλους επιστήμονες. «Πιστεύω πως ο ενθουσιασμός οφείλεται στην έντονη αίσθηση αναμονής που υπάρχει στο χώρο της Φυσικής επί της παρούσης» είπε σχετικά ο Γκίλις.

Χιλιάδες ερευνητές από όλο τον κόσμο εξετάζουν τα δεδομένα που προκύπτουν από τη λειτουργία του, αξίας 10 δισεκατομμυρίων, Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) κοντά στη Γενεύη, από τον οποίο πολλοί αναμένουν μεγάλες ανακαλύψεις πάνω στη φύση της ύλης και άλλα αινίγματα του σύμπαντος.

«Το μποζόνιο Χιγκς είναι το Άγιο Δισκοπότηρο της Σωματιδιακής Φυσικής, είναι εξαιρετικά σημαντικό» είπε ο Φίλιπ Φ. Σούε, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής. Λόγω της εξάπλωσης των κοινωνικών δικτύων, οποιαδήποτε εξέλιξη πάνω στη δουλειά του CERN και τη λειτουργία του LHC, όσο μικρή και να είναι, γίνεται ευρέως γνωστή. «Είναι ασυνήθιστο τέτοιου είδους εξειδικευμένο, λεπτομερές υλικό να δημοσιοποιείται» σχολίασε ο Πίτερ Γουλφ, φυσικός του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.

 Το σημείωμα δημοσιεύτηκε ανώνυμα, αλλά περιείχε τα ονόματα τεσσάρων ερευνητών του πειράματος Atlas του CERN, που ανιχνεύει συγκρούσεις πρωτονίων υψηλής ενέργειας στο εσωτερικό του επιταχυντή. Στο σημείωμα αναφέρεται πως κάποιες αφύσικες μετρήσεις που σημειώθηκαν υπό συγκεκριμένα ενεργειακά επίπεδα αποτελούν την «πρώτη περίπτωση σαφούς παρατήρησης Φυσικής πέραν του καθιερωμένου 'μοντέλου'».

Παρόλα αυτά, ο Τζων Μπάτεργουορθ, του University College London, που επίσης αποτελεί συνεργάτη στο πρόγραμμα Atlas, χαρακτήρισε «ατυχή» τη δημοσίευση του σημειώματος, λέγοντας πως πρόκειται για υπερβολή, καθώς γύρω στα τριάντα τέτοια σημειώματα κυκλοφορούν μεταξύ των επιστημόνων του προγράμματος κάθε εβδομάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: