Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Τη «μηχανή του χρόνου» μέσω εφαρμογής ετοίμασε η Google

Τη λειτουργία μιας μηχανής του χρόνου προσπαθεί να μιμηθεί η Google αναπτύσσοντας μία εφαρμογή μέσω της οποίας πολλές φωτογραφίες δημιουργούν ένα video εκατοντάδων εκατομμυρίων ή ακόμη και δισεκατομμυρίων πίξελ σε κάθε καρέ. Στο τελικό αποτέλεσμα οι θεατές του video έχουν τη δυνατότητα να κάνουν zoom in και out σε αυτό τη διάρκεια της αναπαραγωγής του με «απίστευτα» υψηλή λεπτομέρεια.


Για παράδειγμα η Google μας δείχνει το video φυτών από τη στιγμή που φυτεύτηκαν μέχρι και 26 μέρες μετά όπου και αναπτύχθηκαν. Το αποτέλεσμα παράχθηκε χρησιμοποιώντας μία φωτογραφική μηχανή Canon PowerShot G10, η οποία πραγματοποιούσε λήψη φωτογραφιών κάθε 15’ σε όλη τη διάρκεια των 26 ημερών. Το συγκεκριμένο video όπως και τα υπόλοιπα που έχει διαθέσιμα η Google κάνει χρήση της τεχνολογίας HTML 5 και λειτουργεί προς το παρόν αποκλειστικά μέσω των browser Safari (έκδοση 5.0+) αλλά και του Chrome (έκδοση 7.0+).

Ορισμένοι επιστήμονες που έλαβαν μέρος στην ανάπτυξη της εφαρμογής δήλωσαν ότι στο μέλλον μία τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μελέτη γεγονότων που συμβαίνουν σε πολύ μεγάλη ταχύτητα όπως αθλητικά γεγονότα ή εκρήξεις ηφαιστείων.

Μέσα από την ιστοσελίδα του GigaPan μπορείτε όχι μόνο να παρακολουθήσετε τα έτοιμα video, αλλά να φτιάξετε και τα δικά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: