Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Έκθεση γιά ήρωες


  
Μία μεγάλη έκθεση θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ για τους ήρωες στην αρχαία Ελλάδα.
Η πολύ σημαντική έκθεση που παρουσιάζεται από τις 5 Οκτωβρίου ως τις 3 Ιανουαρίου 2011 στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Ίδρυμα στο Μανχάταν, έχει τίτλο «Ήρωες: Θνητοί και Μύθοι στην Αρχαία Ελλάδα».
Στόχος της είναι να δείξει πώς οι αρχαίοι Έλληνες ήρωες γίνονταν αντιληπτοί και πως λειτούργησαν ως πρότυπα.
Η έκθεση συγκεντρώνει περισσότερα από ενενήντα εξαιρετικά έργα τέχνης της αρχαϊκής, κλασικής και ελληνιστικής περιόδου (6ος-1ος αιώνας π.Χ.), από συλλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Εγκαινιάζεται στις αρχές Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη, αφού προηγουμένως έχει ήδη ταξιδέψει στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια και το Νάσβιλ του Τεννεσί. Η ιδέα όμως γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη από τον Μουσείο Τέχνης Γουώλτερς.
Η έκθεση εξετάζει τη ζωή 4 ηρώων του Οδυσσέα, του Αχιλλέα, του Ηρακλή και της Ωραίας Ελένης.
Χρειάστηκε πάνω από 2 χρόνια για να συγκεντρωθούν τα περίπου 115 αντικείμενα που την απαρτίζουν από ευρωπαϊκές και Αμερικανικές συλλογές καθώς και 6 αντικείμενα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην μνήμη της Κριστίν Ντάνμπαρ Σαρμπάνη (Christine Dunbar Sarbanes), σύζυγο του τέως Γερουσιαστή από το Μέρυλαντ, Πωλ Σαρμπάνη και μητέρα του βουλευτή Τζον Σαρμπάνη. Η Κριστίν Σαρμπάνη ζούσε στη Βαλτιμόρη, όπου βρίσκεται και το Μουσείο Τέχνης Γουώλτερς και έχει προσφέρει σημαντικό έργο στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού.
Ωστόσο, η ίδια η λέξη «ήρωας» έχει διαφορετικό νόημα στη σύγχρονη κοινωνία απ’ ότι στην αρχαία Ελλάδα, όπου ήταν τόσο ζωντανή όσο και οι ίδιοι οι ήρωες και οι ηρωίδες.
Πηγή: voanews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: