Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Αμερικανοί επιστήμονες ερευνούν πώς στεγνώνει μία βρεγμένη γάτα




Μετά από προσεκτική παρατήρηση, επιστήμονες από τις ΗΠΑ κατάφεραν να προσδιορίσουν τη συχνότητα με την οποία τα ζώα ταλαντεύονται για να στεγνώσουν διαπιστώνοντας ότι εξαρτάται από το μέγεθος του ζώου.
Ο Άντριου Ντίκερσον και οι συνεργάτες του από τον Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Τζόρτζια βιντεοσκόπησαν ποντίκια, αρκούδες, γάτες και σκύλους.
Όπως φάνηκε, τα μικρότερα ζώα κινούνται πολύ πιο γρήγορα από τα μεγαλύτερα.
Όλα όμως πρέπει να βρουν τρόπο για να αυξήσουν τις κεντρόφυγες δυνάμεις και να διώξουν το νερό που κολλά πάνω στο τρίχωμά τους λόγω της επιφανειακής τάσης.
Κατάφεραν μάλιστα οι Αμερικανοί επιστήμονες να συνάγουν και τον μαθηματικό τύπο: αν το ζώο έχει διάμετρο R, η συχνότητα πρέπει να είναι κοντά στο R 0.75. Σαν διάμετρο υπολογίζουν την απόσταση από το κέντρο του ζώου ως το δέρμα του.
Έτσι, τα ποντίκια κινούνται με συχνότητα 27 ταλαντώσεων το δευτερόλεπτο, οι βρεγμένες γάτες με συχνότητα 6 ταλαντώσεων, τα λαμπραντόρ στις 4,3 ταλαντώσεις και οι αρκούδες στις 4.

Αναγνωρίζουν πάντως ότι το μοντέλο τους δεν είναι ακόμα πλήρες και ότι η γούνα των ζώων μπορεί να επηρεάζει τις μετρήσεις.

Πηγή:tovima
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: