Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Μοιάζουν οι σύζυγοι με τον καιρό;


Έρευνα αντιτίθεται στη δημοφιλή πεποίθηση πως τα παντρεμένα ζευγάρια, με το πέρασμα του χρόνου, αναπτύσσουν παρόμοια χαρακτηριστικά.
Μοιάζει να είναι αλήθεια, ωστόσο σύμφωνα με έρευνα δεν ισχύει, καθώς οι σύζυγοι δεν φέρονται πανομοιότυπα με τον χρόνο, απλώς τείνουν να διαλέγουν συντρόφους βασιζόμενοι σε κοινά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανέλυσαν δεδομένα από 1.296 παντρεμένα ζευγάρια, με στόχο να καθορίσουν αν οι άνδρες και οι γυναίκες αναπτύσσουν παρόμοια συμπεριφορά με το πέρασμα του χρόνου. Ανέλυσαν λοιπόν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως τη θετικότητα, τον αρνητισμό, τη φιλοδοξία, την επιθετικότητα, και τον τρόπο που διαχειρίζονται το στρες.


Ομοιότητες από την αρχή


Υπάρχουσες έρευνες δείχνουν πως οι σύζυγοι εκδηλώνουν περισσότερο ίδια συμπεριφορά από όσο άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει την επιρροή του ενός συζύγου στον άλλο με τον καιρό ή να αποτελεί την αιτία της έλξης τους εξαρχής. Οι ερευνητές λένε, όμως, πως οι σύζυγοι τους οποίους παρατήρησαν για καιρό δεν έγιναν πιο όμοιοι με περισσότερα χρόνια γάμου.

Επομένως, αντίθετα με την πεποίθηση,  οι ομοιότητες στην αρχή είναι πιο σημαντικές στους γάμους που διαρκούν, λένε οι ερευνητές. Η επιθετικότητα δε μοιάζει να είναι εξαίρεση. Και αυτό εξηγείται, επειδή « αν ένα άτομο είναι βίαιο, το άλλο μπορεί να ανταποκριθεί με παρόμοιο τρόπο κι έτσι να γίνει πιο επιθετικό με τον καιρό. Επίσης, οι ερευνητές αναφέρουν πως οι διαπιστώσεις τους μπορεί να έχουν επιπτώσεις στους/στις μελλοντικούς/ές συζύγους, και στα παιδιά τους.

Ο γάμος με κάποιον «όμοιο» με σας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να κληροδοτήσετε αυτά τα χαρακτηριστικά στα παιδιά σας.


Μοντέρνο «προξενιό»


Οι διαπιστώσεις συνέπεσαν την περίοδο που η βιομηχανία του προξενιού ανθίζει. Πολλές εταιρείες που ασχολούνται με τις γνωριμίες ανθρώπων ισχυρίζονται πως μπορούν να ταιριάξουν ανθρώπους βάσει των όμοιων χαρακτηριστικών. Δεν γνωρίζουν βέβαια οι ερευνητές με ποιο τρόπο κάνουν το ταίριασμα, αλλά σύμφωνα με τα όσα βρέθηκαν, τα παντρεμένα ζευγάρια ήδη διαλέγουν ο ένας τον άλλον βάσει χαρακτηριστικών.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως ήδη δουλεύουν πάνω σε μια διατριβή που ελπίζουν πως θα ρίξει «φως» στο θέμα.

Όπως χαρακτηριστικά είπαν: «Συγκεκριμένα, μελετούμε ένα σχέδιο γρήγορης γνωριμίας, όπου πέντε άνδρες και πέντε γυναίκες που δεν γνωρίζονται μιλούν μεταξύ τους για 5 λεπτά με τον καθένα. Με βάση αυτή την 5λεπτη συζήτηση, θέλουμε να δούμε ποιες είναι οι προτιμήσεις τους, ποιον/ποια θα επέλεγαν για να βγουν για να γνωρίσουν περισσότερο, ποιον/ποια για σύντροφο, από ποιον/ποια έλκονται περισσότερο».

Οι επιστήμονες ελπίζουν πως στο μέλλον θα είμαστε σε θέση να «γνωρίζουμε τη διαδικασία που επιλέγουμε τους/τις συζύγους μας λίγο καλύτερα».


Πηγή: zoogla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: