Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Ευρωπαϊκός γρύλος με τους μεγαλύτερους όρχεις του κόσμου

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ο όγκος και το βάρος περιέργως δεν τον εμποδίζουν στα πηδήματα (από θάμνο σε θάμνο): το ευρωπαϊκό είδος γρύλου Platycleis affinis έχει αναλογικά τους μεγαλύτερους όρχεις του κόσμου, τόσο μεγάλους που καταλαμβάνουν ολόκληρη την κοιλιά του.

Οι γονάδες του εντόμου, κρυμμένες μέσα στο σώμα του, αντιστοιχούν στο 13,8% του βάρους του, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Biology Letters της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας.
Όπως υπολογίζουν, αν ο γρύλος ήταν άνθρωπος, οι αναπαραγωγικοί του αδένες θα είχαν μέγεθος λάστιχου αυτοκινήτου και θα ζύγιζαν δέκα κιλά.

«Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε το μέγεθος αυτών των οργάνων» σχολίασε στο AFP o Κάριμ Βάχεντ, συμπεριφορικός οικολόγος στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ντέρμπι.

Το ενδιαφέρον με τη μελέτη δεν είναι μόνο το παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά και τα συμπεράσματα στα οποία οδηγεί όσον αφορά την εξέλιξη των όρχεων.

Οι βιολόγοι γνωρίζουν ότι οι όρχεις τείνουν να είναι μεγαλύτεροι σε είδη στα οποία τα θηλυκά άτομα έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους. Σύμφωνα με την κρατούσα αντίληψη, οι μεγάλες γονάδες επιτρέπουν στα αρσενικά να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες σπερματοζωαρίων, έτσι ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν καλύτερα τα σπερματοζωάρια των άλλων αρσενικών.

Όμως ο γρύλος των θάμνων P.affinis δείχνει ότι αυτή η κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των ανταγωνιστών λειτουργεί με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο.

Παρόλο που έχει μεγάλους όρχεις, ο γρύλος απελευθερώνει σχετικά μικρές ποσότητες σπέρματος σε κάθε συνεύρεση. Φαίνεται επομένως ότι οι μεγάλοι όρχεις απλώς επιτρέπουν στο έντομο να συνευρίσκεται με περισσότερα θηλυκά στη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου.

Όπως το έθεσε ο Δρ Βάχεντ, «οι εξαιρετικά μεγάλοι όρχεις στους γρύλους των θάμνων επιτρέπουν στα αρσενικά να μεταφέρουν σχετικά μικρές ποσότητες σπέρματος σε έναν μεγαλύτερο αριθμό θηλυκών. Τα αρσενικά δεν βάζουν όλα τα αβγά τους -ή μάλλον τα σπερματοζωάριά τους- σε ένα καλάθι».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: