Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Ο Μέγας Αλέξανδρος έγινε μόδα στην Ευρώπη.

Tρεις μεγάλες εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη είναι αφιερωμένες στον Μέγα Αλέξανδρο, που θεωρείται ότι εισήγαγε το μονεταρισμό στην Ασία Η μία χώρα μετά την άλλη οργανώνει εκθέσεις αφιερωμένες στο μεγάλο στρατηλάτη της Μακεδονίας. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι τη μεγάλη έκθεση που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το Λούβρο και εκείνη που θα προηγηθεί στο Ασμόλιαν της Οξφόρδης («Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο», 7 Απριλίου - 29 Αυγούστου 2011). Τώρα μαθαίνουμε πως σύντομα θα παρουσιαστεί μια τρίτη στην Ισπανία. Εκθεση για τον Μεγαλέξανδρο θα δει πρώτη φορά το ισπανικό κοινό. Οργανώνεται στη Μαδρίτη στην Plaza de Castilla από την Εταιρεία Υδρευσης της πόλης, σε συνεργασία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (3 Δεκεμβρίου 2010 - 3 Μαΐου 2011).
Οι οργανωτές απευθύνθηκαν στο ελληνικό ΥΠΠΟΤ για να δανειστούν 28 αρχαιότητες. Από τα μέλη του ΚΑΣ, ουδείς είχε αντίρρηση φυσικά. Αλλωστε, η έκθεση αυτή έχει ήδη παρουσιαστεί στο Μάανχαϊμ της Γερμανίας και στην Αυστρία χωρίς καμιά πρόσκληση για ελληνική συμμετοχή. Ετσι, τώρα πλειοδοτούμε στέλνοντας δύο προτομές του Αλεξάνδρου μοναδικές. Τη μία, που θεωρείται έργο του Λυσίππου από το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, και τη δεύτερη του Αλεξάνδρου-Πανός από το Μουσείο Πέλλας. Επίσης, 17 εκθέματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, 3 από την Πέλλα, ένα από τη Θάσο και πέντε νομίσματα.
Η έκθεση αυτή εστιάζει στην επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στις πόλεις που κατακτήθηκαν από τον Μεγαλέξανδρο και στις αλλαγές στις οικονομικές δομές τους. Ο δρ Μάικλ Τέλεμπαχ, από το Μουσείο του Μάανχαϊμ, θεωρεί ότι η κατάκτηση της Περσίας από τους Ελληνες υπήρξε αφορμή για την εισαγωγή του μονεταρισμού στην Ασία. Με αυτή την έννοια, το θέμα είναι εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα, που όλη η Ευρώπη δεν συζητά τίποτα άλλο από τα οικονομικά προβλήματα των κρατών-μελών της.
Ο κ. Τέλεμπαχ τεκμηριώνει την άποψή του με εκθέματα από το Αφγανιστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Ν.Κ.-Ρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: