Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Γιατί όταν κάνουμε μια χειρωνακτική εργασία βγάζουμε έξω τη γλώσσα μας;

Η τάση να βγάζει κάποιος τη γλώσσα του όποτε κάνει μια χειρονακτική εργασία που απαιτεί προσήλωση της προσοχής και ακρίβεια ανήκει σε μια κατηγορία σωματικών κινήσεων που ονομάζονται συγκινησίες, όρος που περιγράφει......την ακούσια κίνηση μιας ομάδας μυών που προκαλείται από την εκούσια κίνηση ενός άλλου μέρους του σώματος.

Η αιτία αυτού του φαινομένου είναι η ίδια η δομή του εγκεφάλου. Η κίνηση των μυών του χεριού και του προσώπου ελέγχεται από γειτονικές περιοχές του εγκεφάλου. Η ενεργοποίηση της εγκεφαλικής περιοχής που επιτρέπει την κίνηση του χεριού "παρασύρει" και την ενεργοποίηση της γειτονικής εγκεφαλικής περιοχής, η οποία με τη σειρά της προκαλεί την ακούσια κίνηση ενός άλλου μέρους του σώματος.

Μπορεί ταυτόχρονα να σημειωθεί κι ένα άλλο φαινόμενο. Η εντατική προσήλωση κατά την εκτέλεση μιας εργασίας, είτε χειρωνακτικής είτε άλλου τύπου, πυροδοτεί κάποιες αυτόματες κινήσεις όπως το να βγάζει κάποιος τη γλώσσα του ή να πιάνει τα μαλλιά του όταν μιλά μπροστά σε κοινό.

Όταν η προσοχή εστιάζεται αποκλειστικά σε μια δραστηριότητα εκδηλώνονται ακούσιες συμπεριφορές οι οποίες σε άλλη περίσταση θα καταστέλλονταν, αλλά τη δεδομένη στιγμή δεν μπορούν να ελεγχθούν.


focusmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: