Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Mozilla Rainbow: εγγραφή video/ήχου απευθείας από τον browser

Αν και για την ώρα παραμένει εντελώς δοκιμαστική και περιορισμένη στους κατόχους Mac, η Mozilla έχει έτομη μια νέα δυνατότητα για τον Firefox, καλούμενη "Rainbow", με τη μορφή ενός add-on ειδικά για τις (επίσης άκρως δοκιμαστικές), "nightly builds" του δημοφιλούς browser. Μέσω αυτού ο Firefox μπορεί να "γράφει" video και ήχο, δίχως να απαιτείται η χρήση πρόσθετου λογισμικού (πέρα από το σχετικό add-on).
Ο ήχος και το video που γράφονται μπορούν να αποθηκευτούν σ τα δημοφιλή "ανοιχτά" format (όπου "ανοιχτό" όπως λέμε "open source") Vorbis και Theora αντίστοιχα (το πρώτο για τα αρχεία ήχου, το δεύτερο για τα video), σε αρχεία τύπου Ogg.
Φυσικά, για την ώρα το Rainbow κάνει απλά τα πρώτα του δοκιμαστικά βήματα. Στο κοντινό μέλλον αναμένεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Mozilla στο blog των Mozilla Labs, υποστήριξη Windows και Linux, 64bit εκδόσεων, live streaming των video feeds, σύστημα "αδειών χρήσης" (permissions) για έλεγχο του "ποιός έχει πρόσβαση σε κάθε video/αρχείο ήχου", υποστήριξη των αλγόριθμων κωδικοποίησης WebM/VP8 ως εναλλακτικών προτάσεων στα Ogg/Theora, καθώς και περισσότερη εξέλιξη του add-on για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα κατόπιν της προσθήκης του, δίχως να απαιτείται restart του browser.

Πηγή:/www.pcw.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: