Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Οι επιστήμονες "'ανοιξαν" παράθυρο για να διαβαστεί ο δίσκος της Φαιστού!

Πανελλήνια "πρώτη" του ντοκιμαντέρ για τον δίσκο της Φαιστού στο National Geographic σήμερα στους Βώρους παρουσία πλήθους κόσμου, επιστημόνων κι εκπροσώπων φορέων.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το ενδιαφέρον και η συμμετοχή του κόσμου στην εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσίαση - σε πρώτη πανελλήνια προβολή- του ντοκιμαντέρ για το δίσκο της Φαιστού που γυρίστηκε για λογαριασμό του αμερικανικού National Geographic κι έγινε σήμερα στους Βώρους του Δήμου Φαιστού.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του δήμου Φαιστού. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Μουσείο Κρητικής Λαογραφίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαράς.
"Παράθυρο" για τη λύση του...μυστηρίου

Σύμφωνα με τον γλωσσολόγο, δρ. Gareth Owens, που έδωσε το "παρών" και η συμβολή του για την παραγωγή και τα γυρίσματα του National Geographic στην Κρήτη κρίθηκε καθοριστική, κατά τη διάρκεια της έρευνας, εντοπίστηκε στην ινδοευρωπαϊκή διάλεκτο μία λέξη που αντιστοιχεί στη σύγχρονη "μητέρα", γεγονός που προκάλεσε εντύπωση στους παριστάμενουςκαι πολλά σχόλια θαυμασμού! Ωστόσο, όπως είπε, η επιστημονική έρευνα και μελέτη δεν σταματά ποτέ....

Η δήμαρχος Φαιστού

Στη σπουδαιότητα προβολής και προώθησης του πολιτισμού του δήμου Φαιστού, αναφέρθηκε, η δήμαρχος Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, στη διάρκεια σ.τ την περασμένη εβδομάδα
Η κ.Πετρακογιώργη έδωσε έμφαση στο γεγονός πως η Φαιστός έγινε παγκόσμια γνωστή μέσα από τη σειρά των ντοκιμαντέρ «Ancient X - Files» του National Geographic, επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα γενικότερης προβολής του πολιτισμικού αποθέματος της περιοχής.
«O δήμος Φαιστού έχει ένα σημαντικότατο πολιτισμικό απόθεμα, που μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό καθώς και μια κληρονομιά που έχει υποχρέωση να αναδείξει» τόνισε η κ. Πετρακογιώργη και πρόσθεσε:
«Ο πολιτισμός μας αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο και αξιακό όχημα προόδου. Για αυτό άλλωστε και τον θέτουμε σε υψηλή προτεραιότητα».
Η δήμαρχος αναφέρθηκε, επίσης, στην δεύτερη σημαντική προσπάθεια που γίνεται μετά την εκδήλωση για το Νίκο Καζαντζάκη στην περιοχή, και υποστήριξε πως οι δράσεις πολιτισμού πρόκειται να συνεχίσουν, ενταγμένες σε μια γενικότερη αναπτυξιακή προοπτική.
Δεν σταματά η προσπάθεια αποκρυπτογράφησης του δίσκου της Φαιστού

Ο Owens τόνισε πως αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση η αποκρυπτογράφηση του δίσκου και αναφέρθηκε διεξοδικά στις δυσκολίες της. Επίσης, εκανε αναφορές στο όνομα «Φαιστός», το οποίο απαντάται από την περίοδο κιόλας της Γραμμικής Α' γραφής.
«Πιστεύω πως η προβολή του ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα μικρό αντίδωρο για τους ανθρώπους της περιοχής που βοήθησαν την παραγωγή, αλλά και που ζουν στον τόπο που ανακαλύφθηκε ο δίσκος της Φαιστού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Owens.
Παράλληλα, ανακοίνωσε την έναρξη μιας σειράς συνεργασιών, ώστε -μαζί με το δήμο Φαιστού- να προχωρήσουν οι διαδικασίες για μια νέα προσπάθεια αποκρυπτογράφησης του δίσκου.
http://cretalive.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: