Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

«Πράσινες» πολυκατοικίες τροφοδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ

Το πρώτο ενεργειακά αυτοτροφοδοτούμενο σύμπλεγμα διαμερισμάτων αναμένεται να κατασκευαστεί σύντομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ειδικότερα, πρόκειται για ένα σχέδιο κατασκευής έξι κτιρίων με 67 ενεργειακά αυτόνομα διαμερίσματα, σχεδιασμένα από τον γνωστό αρχιτέκτονα Bill Dunster.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian οι έξι πολυκατοικίες, που θα κατασκευαστούν κοντά στο Brighton, θα συνδεθούν με ανεμογεννήτριες, ενώ η νότια πρόσοψη θα στρωθεί με ηλιακά – θερμικά και φωτοβολταϊκά πάνελ.
Οι μπαταρίες θα φορτίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε να υπάρχει φωτισμός της νύχτα, ενώ έμφαση θα δοθεί στη μόνωση των διαμερισμάτων για καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.
«Τα διαμερίσματα θα σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται ένα αίσθημα κοινότητας μεταξύ των κατοίκων» δήλωσε ο Colin Brace, υπεύθυνος ανάπτυξης του έργου.
«Επάνω στις ανεμογεννήτριες θα υπάρχουν λάμπες LED, οι οποίες θα φωτίζουν με κόκκινο, πορτοκαλί και πράσινο χρώμα δείχνοντας ποια πολυκατοικία σπαταλά περισσότερη ενέργεια», επισήμανε ο κ. Brace, προσθέτοντας ότι έτσι δημιουργείται υγιείς ανταγωνισμός μεταξύ των ενοίκων, ώστε να καταναλώνουν χαμηλότερη ενέργεια.
Τα διαμερίσματα του Portzed, έτσι όπως ονομάζεται το σύμπλεγμα κατοικιών, θα είναι κατά 22% ακριβότερα συγκριτικά με τα συμβατικά διαμερίσματα που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο, καθώς απαιτούνται επιπλέον έξοδα για τη μόνωση και την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Για το econews
Newslink Hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια: