Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Η τελευταία εκτόξευση του Discovery, πριν πάρει την άγουσα για το μουσείο

Η τελευταία πτήση του Space Shuttle Discovery πριν πάρει την άγουσα για το μουσείο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, με προορισμό τον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS).
Το διαστημικό λεωφορείο εκτοξεύθηκε από την πλατφόρμα εκτόξευσης 39A, του Kennedy Space Center στο ακρωτήριο Canaveral, μεταφέροντας έξι αστροναύτες ένα «ρομποναύτη» και αρκετές εκατοντάδες λίβρες προμηθειών.
Κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης τουλάχιστον τέσσερα θραύσματα (παγωμένος αφρός) από τις συνδέσεις του Space Shuttle με την εξέδρα χτύπησαν το όχημα ένα τουλάχιστον στο κάτω μέρος και για αυτό το λόγο οι υπεύθυνοι της NASA και φοβούμενοι μια επανάληψη της τραγωδίας του Columbia το 2003, θα ελέγξουν εξονυχιστικά το Discovery από τον ISS καθώς αυτό θα φτάνει, φωτογραφίζοντας κάθε περιοχή του για να διαπιστώσουν ότι όλα βαίνουν καλώς.
Στον ISS βρίσκονται τώρα 12 αστροναύτες, και το Space Shuttle θα μείνει σε τροχιά τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν επιστρέψει στη Γη. Το Discovery και με αυτή την πτήση θα έχει συμπληρώσει επιτυχώς 39 αποστολές σε 26 χρόνια.
Άλλες δύο αποστολές η STS-134 και STS-135 από τα Endeavour και Atlantis αντίστοιχα και ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της NASA θα έχει κλείσει, καθώς οι στόλος των διαστημικών λεωφορείων αποσύρεται και επίσημα.
Μέχρι την έλευση του αντικαταστάτη το 2013 με 1014 που δε θα θυμίζει σε τίποτα τις «εξωτικές» μηχανές των διαστημικών λεωφορείων παρά θα είναι ένα «remake» των πύραυλων με τους θαλαμίσκους που μετέφεραν τους πρώτους αστροναύτες στη Σελήνη, οι ΗΠΑ θα βασίζονται πλήρως στα ρωσικά διαστημόπλοια για να στέλνουν αστροναύτες στον ISS. Στο βίντεο απεικονίζεται η εκτόξευση του Discovery έτσι όπως καταγράφηκε από ένα αεροσκάφος το οποίο πετούσε την περιοχή. 

http://www.defencenet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: