Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε σπέρμα στο εργαστήριο

Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν στο εργαστήριο σπέρμα ενός ποντικιού, προσφέροντας ελπίδες για τεκνοποίηση σε άνδρες των οποίων το σπέρμα είναι αδύναμο. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα, καθώς οι βιολόγοι προσπαθούσαν να δημιουργήσουν σπέρμα έξω από το σώμα περίπου έναν αιώνα, χωρίς όμως επιτυχία. 
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Γιοκοχάμα, με επικεφαλής τον ουρολόγο και βιολόγο Τακεχίκο Ογκάβα, ανέπτυξαν το σπέρμα σε μία καλλιέργεια χρησιμοποιώντας τμήματα ιστών από τους όρχεις νεογέννητων ποντικιών. Κατέληξαν ότι το εργαστηριακό σπέρμα μπορούσε να γονιμοποιήσει ωάρια θηλυκών ποντικιών, οδηγώντας στη γέννηση υγιών ζώων. Η διαδικασία παραγωγής του σπέρματος διήρκεσε περίπου δύο μήνες.
Ο Ογκαβά δήλωσε: "Θέλω να χρησιμοποιήσω την μέθοδό μας και σε άλλα μεγαλύτερα είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων", εκφράζοντας την ελπίδα ότι η νέα τεχνική θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την ανδρική υπογονιμότητα.
Ωστόσο κάποιοι επιστήμονες, όπως ο ανδρολόγος, Άλαν Πέϊσι, του βρετανικού πανεπιστημίου του Σέφιλντ, εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί και είπαν ότι η επιτυχία της μεθόδου στα ποντίκια δεν εγγυάται ανάλογη επιτυχία και στους ανθρώπους.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature".

Δεν υπάρχουν σχόλια: