Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Οι κορυφαίοι Ελληνικοί προορισμοί για το Πάσχα

Ανάσταση στους ναούς της... διασκέδασης στην Μύκονο ή στα γραφικά εκκλησάκια των Ζαγοροχωρίων; Ρουκετοπόλεμος στους Βροντάδες στην Χίο ή... κανατοπόλεμος στα στενά της Κέρκυρας; Ανάσταση σε κάποιον από τους οικισμούς της κοσμοπολίτικης Μυκόνου; Στην πλατεία Διονυσίου Σολωμού στην Ζάκυνθο; Ή μήπως στην αρχοντική Ύδρα; Σε περίπτωση που έχετε αποκλείσει για φέτος την εκδοχή του «κάνω Πάσχα στην Αθήνα», αρχικά οφείλουμε να σας συγχαρούμε για την τόλμη σας. Μπορεί εν μέσω οικονομικής κρίσης η απόφαση για ταξίδι - ακόμα και σε περιοχές της Ελλάδας- να αποτελεί υπερβολή, από την άλλη πλευρά όμως, οι διακοπές του Πάσχα αποτελούν μιας πρώτης τάξης αφορμή για αποδράσεις, έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αφορμή για ταξίδια σε ιδιαίτερες γωνιές της Ελλάδας, όπου τα πασχαλινά έθιμα «παντρεύονται» τις τοπικές παραδόσεις σε ατμόσφαιρα που μυρίζει άνοιξη. Ευκαιρία να ανακαλύψετε νέους προορισμούς, οι οποίοι απόκτούν χαρακτήρα... κατανυκτικό εν όψει Μεγάλης Εβδομάδας.

Αν κάνατε οικονομίες από την αρχή της χρονιάς, τόσο το καλύτερο. Αν όχι, τότε επωφεληθείτε και από το δώρο του Πάσχα – τουλάχιστον για φέτος ένα μέρος του το έχετε σίγουρο – κανονίστε την άδειά σας, ετοιμάστε βαλίτσες και προγραμματίστε τη φετινή σας... λαμπρή απόδραση. Συγκεντρώσαμε δέκα δημοφιλείς και δελεαστικές προτάσεις για πασχαλινές διακοπές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

1) ΚΕΡΚΥΡΑ
Την Μεγάλη Δευτέρα οι δρόμοι μοσχοβολούν τσουρέκι (φογάτσα όπως το λένε οι Κερκυραίοι), τη Μεγάλη Τετάρτη στο Δημοτικό Θέατρο η Δημοτική Χορωδία δίνει συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής, ενώ την Μεγάλη Πέμπτη, η πόλη μπαίνει στην τελική ευθεία των εορταστικών εκδηλώσεων. Πρόβες από τις μπάντες στην Πιάτσα Πίνα και τους δρόμους γύρω από αυτήν, ανάγνωση των δώδεκα ευαγγελίων στο Duomo, την Καθολική Μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου και η τήρηση του εθίμου σύμφωνα με το οποίο στις εκκλησίες ανάβονται δώδεκα κεριά, τα οποία σβήνουν ένα ένα με την ανάγνωση των Ευαγγελίων.

2) ΠΗΛΙΟ
Καταπράσινες βουνοπλαγιές, βαθυγάλαζα νερά, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, αιωνόβιοι πλάτανοι, πλακόστρωτες πλατείες, τρεχούμενα νερά, πολυτελή ξενοδοχεία, μαγευτικές διαδρομές που κρύβουν κι από μία έκπληξη πίσω από κάθε –συνεχόμενη– στροφή.

3) ΜΥΚΟΝΟΣ
Το Πάσχα στη Μύκονο συνδυάζει τη λάμψη των ημερών με αυτήν του κοσμοπολίτικου τουρισμού της. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως στο νησί αυτό θα συνδυάσετε την παράδοση με το σύγχρονο glam, το σουβλιστό αρνί με το sushi και το δεκάποντο τακούνι με το λευκό πλακόστρωτο.  Είστε προετοιμασμένοι;

Η Αποκαθήλωση του Χριστού γίνεται στο χωριό Πλάκες το απομεσήμερο της Μ. Παρασκευής.

4) ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ
Οι βόλτες στα λιθόκτιστα σοκάκια της, τα αξιοθέατα όπως οι βυζαντινές εκκλησίες, τα αρχοντικά με τις αψίδες, το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, το μουσείο και τα ερείπια του επάνω τμήματος του Κάστρου, ακόμα και ο απογευματινός καφές σε ένα μπαλκονάκι στολισμένο με λουλούδια που μοιάζει να κρέμεται πάνω από κάποιο καλντερίμι της, είναι όλα ευκαιρίες να γνωρίσετε την ιδιαίτερη ομορφιά της Καστροπολιτείας.

Οι πασχαλινές λειτουργίες τελούνται στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, το εσωτερικό της οποίας κοσμείται από ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες μεταβυζαντινής εποχής. Η περιφορά του επιταφίου τελείται σε ένα μοναδικό, κατανυκτικό κλίμα –στο οποίο συμβάλλει και το ούτως ή άλλως ατμοσφαιρικό περιβάλλον. Την Κυριακή του Πάσχα στην αυλή της εκκλησίας αναβιώνει το έθιμο του καψίματος του Ιούδα, ενός ανθρώπινου ομοιώματος από ξύλα και άχυρα, μέσα στο οποίο έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικά.

5) ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ
Highlights εδώ o επιβλητικός ποταμός Βοϊδομάτης και τα εντυπωσιακά πέτρινα γεφύρια του,  η ορεινή Δρακόλιμνη, στην κορυφή του όρους Γκαμήλα, όπου ζει ο αλπικός Τρίτωνας-"ειδική" εκδρομή για ψαγμένους ορειβάτες-πεζοπόρους- αλλά και το ρέμα Ρογκοβό, ανάμεσα στα δύο χωριά του Παπίγκου, που σχηματίζει μικρές λιμνούλες, τις λεγόμενες οβίρες. Όποιο χωριό και αν επιλέξετε θα σας «υποδεχτούν» παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά, λιθόκτιστα δρομάκια, γραφικές πλατείες, μαρμάρινες βρύσες, συνθέτοντας μια ιδιαίτερη... off road ορεινή ατμόσφαιρα.

6) ΥΔΡΑ
Το Πάσχα εδώ έχει ιδιαίτερο χρώμα, χάρη στον Επιτάφιο που πλέει στη θάλασσα τη Μεγάλη Παρασκευή για να ευλογήσει τα νερά και να προστατεύσει τους ναυτικούς και το πανδαιμόνιο πυροτεχνημάτων που συνοδεύει το κάψιμο του Ιούδα την Κυριακή του Πάσχα.

7) ΧΙΟΣ
Αποκορύφωμα των εορταστικών ημερών του Πάσχα, ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο, ένα έθιμο με ρίζες στην τουρκοκρατία, που περιλαμβάνει αμέτρητα βεγκαλικά και κροτίδες, τα οποία ανταλλάσσονται μεταξύ των εκκλησιών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής. Για το βράδυ της Ανάστασης προτείνεται ακόμα το χωριό Μέσα Διδύμα, εκεί που λαμβάνει χώρα το κάψιμο του Ιούδα. Όταν πλέον ο φανός, το ομοίωμα του Ιούδα, πάρει φωτιά, γύρω από την θράκα στήνεται γλέντι μέχρι πρωίας, το οποίο φυσικά συνοδεύεται από εκλεκτά ψητά που ετοιμάζονται επί τόπου.

8) ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η λιτανεία του εσταυρωμένου Ιησού και της περίφημης εικόνας της «Mater Dolorosa», δηλαδή της Παναγίας των Παθών, τη Μεγάλη Παρασκευή, αλλά και η διπλή αναστάσιμη λειτουργία που πραγματοποιείται το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής στον Άγιο Διονύσιο, όπου το «Χριστός Ανέστη» ψάλλεται κατά την ιδιόμορφη ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική.

9) ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Μόνο το γεγονός ότι η Καστοριά διαθέτει εβδομήντα δύο μεταβυζαντινές και νεότερες εκκλησίες προϊδεάζει τον επισκέπτη για το ύφος των Άγιων Ημερών εκεί. Το έθιμο ξεκινά από την Μεγάλη Πέμπτη, όταν στα παράθυρα των σπιτιών απλώνονται κόκκινες βελέντζες και κόκκινα μαντήλια «για το καλό», όπως λένε οι ντόπιοι. Αν δεν επιλέξετε κάποιον ναό της πόλης για την Ανάσταση, προτείνουμε να επισκεφθείτε το χωριό Αμπελόκηποι, περί τα 10χλμ. από την Καστοριά, όπου η λειτουργία στον Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης είναι πολύ πιο ήσυχη και κατανυκτική.

10) ΛΕΩΝΙΔΙΟ
Το έθιμο που έκανε διάσημο το άγνωστο εν πολλοίς αρκαδικό χωριό είναι τα πολύχρωμα αερόστατα – φαναράκια που φωτίζουν τον ουρανό του το βράδυ της Ανάστασης, προσφέροντας ένα μαγευτικό θέαμα.

Οι βόλτες στα καλντερίμια του παραδοσιακού οικισμού θα γεμίσουν το ανοιξιάτικο τετραήμερό σας. Εδώ θα θαυμάσετε τα επιβλητικά αρχοντικά και τους πύργους, όπως τον Πύργο Τσικαλιώτη, που χρονολογείται από το 1808 και θεωρείται ένα από τα παλαιότερα κτίσματα της Πελοποννήσου.

in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: