Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Η Μύρτις ξεκινά το νέο της ταξίδι σε επτά μουσεία


Ασχημούλα αλλά όπου κι αν παρουσιάστηκε κέρδισε τις καρδιές όλων, μικρών και μεγάλων. Από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Ακροπόλεως μέχρι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τη Μύρτιδα που ξεκινά ένα καινούργιο ταξίδι, αυτή τη φορά στα επτά μουσεία του Δικτύου των Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς.
Πρώτος σταθμός, η Τήνος και το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας από την Παρασκευή (17/6). Η Μύρτις είναι ένα από τα πολλά θύματα του λοιμού της Αθήνας τον 5ο αι. π. Χ. που αφάνισαν τότε το 1/3 του πληθυσμού.......>>>

Ολα ξεκίνησαν όταν έπεσε στα χέρια του επίκουρου καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη, ένα παιδικό κρανίο σε άριστη κατάσταση, που διέσωζε τα νεογιλά δόντια. Το εύρημα προερχόταν από τον ομαδικό τάφο που βρέθηκε στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, μαζί με σκελετικά κατάλοιπα 150 περίπου θυμάτων του φοβερού λοιμού. Επιστημονικές έρευνες σε τυχαία επιλεγμένα δόντια από τον κοινό τάφο αποκάλυψαν την αιτία του λοιμού, που ήταν ο τυφοειδής πυρετός.
Η μικρή Μύρτις, λοιπόν, ανέκτησε τα χαρακτηριστικά του προσώπου της χάρη στη διεπιστημονική μελέτη και το κέφι μιας ομάδας επιστημόνων που ενέπνευσε ο κ. Παπαγρηγοράκης και έφτασε ώς τη Σουηδία, για να πάρει μορφή. Ολα αυτά προβάλλει η έκθεση μαζί με τις πιο σημαντικές στιγμές της διεπιστημονικής συνεργασίας, αρχίζοντας με την ανασκαφή της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και καταλήγοντας στην παρουσίαση του αναπλασμένου προσώπου της 11χρονης Μύρτιδας.
http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: