Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Πρώτες «ματιές» στα Windows 8

Σε μικρές «αποκαλύψεις» σχετικά με τα νέα της Windows προχώρησε η Microsoft.
 Ματιές στα Windows 8 επέτρεψε η Microsoft, προχωρώντας σε επιδείξεις του επερχόμενου λειτουργικού της σε tablets, smartphones και desktop υπολογιστές, στις ΗΠΑ και την Ταϊβάν.
Τα Windows 8, όπως αναμενόταν, είναι ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε μέσω «συμβατικού» πληκτρολογίου είτε μέσω touchscreen. Δεν έχει δοθεί ακόμα ημερομηνία κυκλοφορίας, αλλά αναμένεται να κυκλοφορήσουν πριν τον Οκτώβριο του 2012.
Ο σχεδιασμός τους παραπέμπει στο λειτουργικό της Microsoft για smartphones και θεωρείται ότι θα είναι ενιαίος σε όλες τις συσκευές- δεν θα υπάρχει διαφορά μεταξύ των εκδόσεων που θα «τρέχουν» σε desktop, tablets και smartphones.
Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον touch χαρακτήρα του λειτουργικού, αν και η Microsoft επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραγκωνιστούν οι «συμβατικές» μέθοδοι ελέγχου.
Παρά την επιτυχία της αντιπάλου Apple με το iPad, η Microsoft είναι αποφασισμένη να αποδείξει ότι δεν έχει βρεθεί εκτός μάχης, προβαίνοντας σε προσπάθειες για να λανσαριστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην αγορά το λειτουργικό, ζητώντας, για παράδειγμα, από τις εταιρείες hardware να συνεργάζονται με έναν κατασκευαστή chip όταν κατασκευάζουν τις συσκευές τους (είναι γνωστή η πρακτική των κατασκευαστών netbook και laptop να χρησιμοποιούν chipsets από διαφορετικούς προμηθευτές ενώ εξελίσσουν μία σειρά μηχανημάτων).
Ωστόσο, το αίτημα αυτό προκάλεσε αντιδράσεις στις τάξεις των κατασκευαστών: «η βιομηχανία δεν ανήκει στη Microsoft ή τη Google, ανήκει σε όλους τους συμμετέχοντες» είπε χαρακτηριστικά ο Τζιμ Γουάνγκ, πρόεδρος της Acer, σε συνέντευξη Τύπου στην Computex. «Δεν μπορούν να αποφασίζουν για εμάς, αυτό είναι το θέμα».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: