Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ενεργειακό νομοσχέδιο: κατατέθηκε στη Βουλή

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το ενεργειακό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί ενσωμάτωση δύο επιμέρους νομοσχεδίων, το πρώτο εκ των οποίων αφορά κυρίως στην ενσωμάτωση του 3ου ενεργειακού πακέτου της κοινότητας, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με ρυθμίσεις για τους υδρογονάνθρακες, τους αγωγούς, τις ΕΠΑ, τις ΑΠΕ κ.λπ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του energypress.gr, οι βασικοί τομείς που περιλαμβάνει το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου έχουν να κάνουν με τα εξής ζητήματα:
- θεσμοθέτηση αυξημένων αρμοδιοτήτων και οργανωτικής – οικονομικής αυτοτέλειας για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας>>>>>>>>>>
- οργάνωση της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρισμού (έχει επιλεγεί το σύστημα ITO για τη λειτουργία της αγοράς και η δημιουργία δύο θυγατρικών της ΔΕΗ για τη διαχείριση του συστήματος μεταφοράς και διανομής)
- οργάνωση της αγοράς αερίου (έχει επιλεγεί τελικά ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ)
- μέτρα προστασίας των καταναλωτών ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών
Η βασικότερη αλλαγή του σχεδίου νόμου, σε σύγκριση με τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί επί υπουργίας Τ. Μπιρμπίλη, είναι η επιλογή του μοντέλου του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού για την ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ, η οποία ταιριάζει με την επιλογή που έχει κάνει η κυβέρνηση για ξεχωριστή ιδιωτικοποίηση των δύο εταιρειών.
Άλλη μια αλλαγή είναι ότι δίνεται η δυνατότητα μεταβίβασης μόνον μειοψηφικού ποσοστού του ΑΔΜΗΕ, της νέας εταιρείας που θα διαχειρίζεται τα δίκτυα ηλεκτρισμού ενώ το «παλιό» κείμενο δεν έθετε περιορισμούς στο ποσοστό συμμετοχής τρίτων.
Επίσης, δρομολογείται η δυνατότητα σύναψης απευθείας συμβάσεων μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας μέχρι το 2014.
Το δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις σχετικά με τη δημιουργία φορέα που θα έχει την ευθύνη για την αξιοποίηση των στοιχείων και τη διαχείριση των ερευνών υδρογονανθράκων στη χώρα μας, οι μεγάλοι ενεργειακοί αγωγοί και την απλοποίηση των διαδικασιών για την εκμετάλλευση μικρών γεωθερμικών πεδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: