Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Η πανσέληνος ανοίγει την όρεξη στα λιοντάρια

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης λιοντάρια και άλλα άγρια ζώα όπως οι λύκοι, είναι πιθανότερο να επιτεθούν και να φάνε έναν άνθρωπο τα πρώτα 24ωρα μετά από την πανσέληνο

Πιο επικίνδυνα αποδεικνύονται τα λιοντάρια και άλλα αρπακτικά, ακριβώς μετά τη σεληνιακή φάση της πανσελήνου, αποκαλύπτει αφρικανική έρευνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης>>>>>>>>>>>>>>> σχετικά με 500 επιθέσεις λιονταριών σε χωρικούς της Τανζανίας από το 1988 ως το 2009, τα λιοντάρια και άλλα άγρια ζώα όπως οι λύκοι, είναι πιθανότερο να επιτεθούν και να φάνε έναν άνθρωπο τα πρώτα 24ωρα μετά από την πανσέληνο, όταν το φεγγάρι μικραίνει.

Σε ποσοστό μεγαλύτερο των δύο τρίτων των επιθέσεων, τα θύματα θανατώθηκαν και φαγώθηκαν από τα ζώα. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων συνέβη το σούρουπο και ως τις 10μ.μ., τα βράδια που το φεγγάρι ήταν φθίνον και -άρα- το φως πιο αδύναμο. Τα λιοντάρια, άλλωστε, έχουν μεγαλύτερη επιτυχία όταν το σκοτάδι τους επιτρέπει να αιφνιδιάσουν τη λεία τους, ενώ αντίθετα τις φωτεινές νύχτες της πανσελήνου δυσκολεύονται στο κυνήγι.

Η χρονική περίοδος που έπεται της πανσελήνου προσφέρει λοιπόν στα λιοντάρια την ευκαιρία να «αναπληρώσουν» τα χαμένα γεύματα της προηγούμενης, φωτεινής σεληνιακής φάσης. Οι ώρες, που διαπιστώθηκαν ως εξαιρετικά επικίνδυνες, είναι εκείνες μετά τη δύση του ηλίου και ιδιαίτερα την ημέρα ακριβώς μετά την πανσέληνο. Επιπλέον, οι επιθέσεις λιονταριών αυξάνονταν κατά τις βροχερές περιόδους, καθώς το φως του φεγγαριού επισκιαζόταν από σύννεφα.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική επιθεώρηση Public Library of Science ONE, βασίστηκε σε επίσημα κρατικά αρχεία και οδήγησε στη διαπίστωση των πρόσφορων συνθηκών για τέτοιες επιθέσεις. «Παρόλο που είμαστε ασφαλέστεροι από τα λιοντάρια κατά τις καλά φωτισμένες ημέρες, η πανσέληνος είναι ακριβής ένδειξη για τη δραματική αύξηση του κινδύνου επιθέσεων στις αμέσως επόμενες μέρες» εξηγούν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα αυτά πάντως ενδέχεται να δίνουν και μια επιστημονική εξήγηση στην τρομακτική, «δαιμονική» θέση του φεγγαριού στους λαϊκούς μύθους και την παραδοσιακή συσχέτισή της πανσελήνου με ανθρωποφάγα δημιουργήματα της φαντασίας, όπως οι λυκάνθρωποι και οι βρικόλακες.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: