Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

Οι τροφικές δηλητηριάσεις, ένα από τα συχνότερα προβλήματα του καλοκαιριού, οφείλεται στην κατανάλωση αλλοιωμένων τροφών. Τέτοια περιστατικά αλλοίωσης συναντάμε σε περισσότερο ευαίσθητα φαγητά, όπως τα ψάρια, τα οστρακοειδή και τα θαλασσινά. Πιο ευπαθή είναι τα μπαρμπούνια και οι γαρίδες, τα οποία αν δεν συντηρηθούν σωστά μπορεί να αλλοιωθούν μέσα σε λίγες ώρες.
Οι παράγοντες που αλλοιώνουν ένα τρόφιμο όπως τα ψάρια είναι διάφοροι. Βασικότερος είναι η μη σωστή θερμοκρασία συντήρησης. Όταν ένα ψάρι, ή ένα θαλασσινό συντηρείται σε υψηλότερη θερμοκρασία από 3 βαθμούς Κελσίου για παραπάνω από μια μέρα, τότε γίνεται ευάλωτο σε μικρόβια. Σημαντικό ρόλο έχει και η τήρηση των κανόνων υγιεινής στο χώρο φύλαξης και προετοιμασίας του φαγητού. Ένα βρώμικο σκεύος ή τα βρώμικα χέρια μπορεί να μεταφέρουν στο φαγητό μικροοργανισμούς που θα κάνουν το φαγητό ακατάλληλο για κατανάλωση.>>>>>>>>>>

Από την άλλη πλευρά, τα οστρακοειδή που προέρχονται από μολυσμένες θάλασσες μπορούν να προκαλέσουν σαλμονελώσεις αλλά και ηπατίτιδες. Πιο συγκεκριμένα, από μολυσμένα μύδια που έχουν αλιευθεί σε μολυσμένα νερά μπορεί να νοσήσουμε ακόμα και από ηπατίτιδα Α.
Γι' αυτό είναι καλό να γνωρίζουμε πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα φρέσκο ψάρι ή οστρακοειδές από ένα αλλοιωμένο:
- Τα αλλοιωμένα ψάρια έχουν έντονη ενοχλητική οσμή, θολά και όχι διαυγή μάτια, βράγχια με σκούρο κόκκινο ή καφέ χρώμα, λέπια που δεν έχουν έντονο καφέ, ασημί ή κόκκινο χρώμα (εξαρτάται από το είδος του ψαριού). Επίσης, μπορούμε να διαπιστώσουμε την φρεσκότητα του ψαριού εάν πιέζοντας το ψάρι στην κοιλιά του, πανέλθει στο αρχικό της σχήμα.
- Για τα οστρακοειδή, είναι πιο δύσκολο να καταλάβουμε αν είναι φρέσκα ή αλλοιωμένα. Ένα ανοιχτό όστρακο, μπορεί να μην είναι φρέσκο. Για να βεβαιωθούμε μπορούμε να κάνουμε τη δοκιμασία με το λεμόνι. Παίρνουμε ένα λεμόνι και ρίχνουμε λίγες σταγόνες στο εσωτερικό του οστράκου. Αν δεν παρατηρήσουμε καμία κίνηση, σημαίνει ότι το οστρακοειδές δεν είναι φρέσκο. Η άσχημη μυρωδιά είναι ένα ακόμη σημάδι που θα μας βεβαιώσει για την αλλοίωση του οστρακοειδούς.