Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Όσα πρέπει να ξέρετε για το εργόσημο

Ποιες κατηγορίες επαγγελματιών ενδιαφέρει

Θέμα ημερών είναι πλέον η ενεργοποίηση του εργόσημου με σκοπό την αμοιβή των περιστασιακά απασχολούμενων. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται η σύναψη των συμβάσεων μεταξύ τραπεζών και Tαμείων για την πλήρη εφαρμογή του μέτρου με στόχο την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Με το εργόσημο θα αμείβονται στο εξής οι περιστασιακά απασχολούμενοι οικιακές βοηθοί, κηπουροί, δάσκαλοι ιδιαιτέρων μαθημάτων, οι απασχολούμενοι σε μικροεπισκευαστικές εργασίες, φύλαξη και μεταφορά παιδιών, νηπίων και βρεφών, υποστήριξη ηλικιωμένων ατόμων κλπ.

Πώς θα εκδίδεται
>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Κατά την έκδοσή του παράγονται δύο στελέχη, από ένα για τον εργοδότη και τον ασφαλισμένο, ως αποδεικτικά πληρωμής και απασχόλησης, αντίστοιχα. Για την έκδοση και εξαργύρωση του εργόσημου τα Ταμεία θα συνάπτουν συμβάσεις με παρόχους υπηρεσιών πληρωμής.

Η αμοιβή των εργαζομένων θα γίνεται μέσω ειδικού εργόσημου υπό τύπο επιταγής, τραπεζικών λογαριασμών που τηρούν ο εργοδότης και ο εργαζόμενος, με κατάθεση και είσπραξη μετρητών μέσω λογαριασμών ή με ειδικού τύπου έμβασμα.

Η έκδοση και η εξαργύρωση εργόσημου γίνεται από τους συμβεβλημένους φορείς υπηρεσιών πληρωμής, οι οποίοι έχουν ακολουθήσει τις προδιαγραφές και έχουν προσαρμοστεί με τις διαδικασίες έκδοσης, ενημέρωσης και εξαργύρωσης εργόσημου. Για τον σκοπό αυτό οι συνεργαζόμενοι φορείς διασυνδέονται μηχανογραφικά με τη βάση δεδομένων ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ που τηρείται στην ΗΔΙΚΑ.

Το εργόσημο μπορεί να εκδοθεί και να εξαργυρωθεί σε τραπεζικά καταστήματα, ATM, Αυτόματα Μηχανήματα Πληρωμών (ΑΜΠ), web banking, portal πληρωμών, κέντρα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, φορητές εφαρμογές που λειτουργούν σε κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές ταμπλέτες κ.ά.

Διαδικασία πληρωμής

Για τη διαδικασία πληρωμής, οι εργοδότες θα απευθύνονται στις τράπεζες με τον ΑΜΚΑ τους, θα δηλώνουν το Ταμείο στο οποίο υπάγεται η παρεχόμενη εργασία και θα καταθέτει το ποσό της αμοιβής και των εισφορών για την έκδοση του εργόσημου.

Η τράπεζα θα συνδέεται με τη βάση δεδομένων του ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ τη στιγμή της έκδοσης για αναζήτηση των στοιχείων του εργοδότη και επιβεβαίωσή τους με τον ίδιο. Πριν από την έκδοση, η τράπεζα θα στέλνει ηλεκτρονικό μήνυμα στην ΗΔΙΚΑ με τα στοιχεία του εργόσημου προς έκδοση.

Στο αντίτυπο για τον εργοδότη αναγράφονται κατά την έκδοση του εργόσημου, ο φορέας έκδοσής του, ο μοναδικός αριθμός του, το ταμείο (ΟΓΑ ή ΙΚΑ), ο ΑΜΚΑ και τα στοιχεία του εργοδότη, το ποσό του εργόσημου, το είδος της εργασίας, οι κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές, η ημερομηνία έκδοσης και λήξης του εργόσημου και προβλέπεται και θέση για αναγραφή ονοματεπώνυμου.

Στο αντίτυπο για τον εργαζόμενο αναγράφονται όλα τα παραπάνω στοιχεία και προαιρετικά γραμμωτός κώδικας, ο οποίος θα λειτουργήσει βοηθητικά κατά τη στιγμή της εξαργύρωσης του εργόσημου.

Κατά την εξαργύρωση, η τράπεζα εκδίδει απόδειξη με τον μοναδικό αριθμό του εργόσημου, τον ΑΜΚΑ και τα στοιχεία του εργαζομένου, το ποσό του εργόσημου, το καθαρό πληρωτέο ποσό και το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών, την ημερομηνία και τον φορέας εξαργύρωσης.

Το ποσό του εργόσημου δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5 ευρώ, θα ισχύει για 4 μήνες από την ημερομηνία έκδοσής του και μπορεί να ακυρώνεται εντός τριμήνου.
newsbeat.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: