Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Costa Navarino: Ζήστε αυθεντικές εμπειρίες στη Μεσσηνία

Ζύμωμα ψωμιού, ψηφιδωτά, χοροί και πολλές άλλες δραστηριότητες
 Oσοι θα βρεθούν στη Μεσσηνία αυτή τη σεζόν, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Πρόγραμμα «Αυθεντική Μεσσηνία» στο Costa Navarino, μέσα από το οποίο θα συμμετέχουν σε πληθώρα δραστηριοτήτων που βασίζονται σε τοπικά έθιμα και παραδόσεις. Μέρος της φιλοσοφίας της εταιρείας, εξάλλου, αποτελεί η προώθηση της Μεσσηνίας και η διάδοση της πλούσιας ιστορίας και κληρονομιάς της περιοχής. 
Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μαθήματα μαγειρικής με τοπικές συνταγές, εκδρομές οινογνωσίας και συγκομιδής ελιάς, καθώς και εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Μέρος της τοπικής γαστρονομικής εμπειρίας είναι η προετοιμασία και το ψήσιμο των παραδοσιακών ψωμιών από γυναίκες που είναι μέλη του Συλλόγου Γαργαλιάνων.

Οσοι το επιθυμούν, μπορούν να παρακολουθούν το ζύμωμα και την προετοιμασία του ψωμιού που γίνεται στη κεντρική πλατεία του Navarino Dunes και το κυριότερο να γευτούν αυτό το ψωμί την επόμενη μέρα στο πρωινό τους.  
Επίσης, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μαθήματα παραδοσιακής μεσσηνιακής κουζίνας στα σπίτια των νοικοκυρών της περιοχής. Μαζί τους, θα ανακαλύψουν τις παραδοσιακές τεχνικές, τις πρώτες ύλες και τις οικογενειακές συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, απολαμβάνοντας όλοι μαζί στο τέλος ένα τυπικό μεσσηνιακό γεύμα.    

Ακόμη ένα έθιμο που έχει περάσει από γενιά σε γενιά είναι τα παραδοσιακά τραγούδια της τάβλας. Γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλυφάδας – κοντινού χωριού βορειοανατολικά της Πύλου –, ντυμένες με τις παραδοσιακές στολές τους, ετοιμάζουν τοπικά κεράσματα που τα λένε «μπουκιές» και τραγουδούν α καπέλα, δηλαδή χωρίς όργανα, τους μεσσηνιακούς σκοπούς των ντόπιων.  

Αναγνώσεις λογοτεχνίας και ποίησης, καθώς και εκδηλώσεις για την ιστορία της περιοχής, τη μεσσηνιακή αρχιτεκτονική, το φαγητό και το κρασί θα πραγματοποιούνται στην Biblioteca.

Η τέχνη αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εμπειρίας στην Costa Navarino και παρουσιάζεται σε όλους τους χώρους του Navarino Dunes. Αυθεντικά έργα από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα, μαζί με δημιουργίες σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, εκτίθενται στο συγκρότημα και οι επισκέπτες μπορούν να τα ανακαλύψουν μέσα από μια 90λεπτη ξενάγηση που πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.  

Επιπλέον, τα μαθήματα ψηφιδωτού θα προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία αυτής της τέχνης και να ανακαλύψουν τις τοποθεσίες όπου μπορούν να θαυμάσουν από κοντά δείγματά της.

Χορός, μουσική και θέατρο
Συμμετέχοντας σε μαθήματα χορών, οι επισκέπτες θα μάθουν παραδοσιακούς χορούς δίπλα στους ντόπιους χορευτές του Συλλόγου Κυριών Πύλου, ενώ τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους μπορούν να παρακολουθήσουν το Θέατρο Σκιών με τον Καραγκιόζη. Τέλος, για τους επισκέπτες υπάρχουν και μουσικές βραδιές με τοπικά παραδοσιακά όργανα όπως το ούτι, το λαούτο και ο τζουράς.   

Συγκομιδή ελιάς
Κατά τη διάρκεια των εκδρομών για τις δοκιμές κρασιού και λαδιού που πραγματοποιούνται από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο, οι συμμετέχοντες επισκέπτονται τους αμπελώνες της Costa Navarino στο κοντινό κτήμα Μουζάκι και συμμετέχουν στο πάτημα των σταφυλιών. Ακολουθεί γεύμα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την παραδοσιακή συνταγή του «κλέφτικου» – που κρατά από την εποχή της Τουρκοκρατίας – το οποίο ψήνεται επιτόπου, καθώς και δοκιμές των διαφορετικών ποικιλιών κρασιού. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: