Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Γονιδιακή ασπίδα για το Έιτζ

Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για την εξεύρεση αποτελεσματικής προστασίας από τον ιό του Έιτζ, έπειτα από πειράματα Αμερικανών ερευνητών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας.
Με τα εμβόλια να αποτυγχάνουν το ένα μετά το άλλο, καθώς ο ιός HIV κατόρθωνε να εξελίσσεται και να «καμουφλάρεται», καθιστώντας τα αναποτελεσματικά, οι ερευνητές στράφηκαν σε νέα κατεύθυνση: τη γονιδιακή θεραπεία.
Κάνοντας πειράματα σε υγιή ποντίκια, πρόσθεσαν στο γενετικό τους υλικό γονίδια, τα οποία περιέχουν τις πληροφορίες για να δημιουργεί ο οργανισμός ισχυρά αντισώματα εναντίον του ιού HIV. Όταν στη συνέχεια προσπάθησαν να τα μολύνουν με τον ιό, διαπίστωσαν ότι τα νέα αντισώματα τον κατέστρεφαν. Ακόμη και όταν χρησιμοποίησαν πολύ μεγάλες ποσότητες ιού, τα ποντίκια παρέμεναν υγιή και μάλιστα για όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Οιερευνητές του Caltech, με επικεφαλής τον καθηγητή ιολογίας Ντέιβιντ Μπάλτιμορ, χρησιμοποίησαν ένα αδενοϊό ως «μεταφορέα». Πρώτα τον τροποποίησαν γενετικά, ώστε να περιέχει το γονίδιο εναντίον του ιού HIV και στη συνέχεια «μόλυναν» με τον αδενοϊό τα ποντίκια. Τότε, εκείνος μετέφερε το γονίδιο στον πυρήνα των κυττάρων των ποντικιών.
Εκεί, ενσωματώθηκε με το γενετικό υλικό των ποντικιών και άρχισε η αποκωδικοποίησή του. Να δίνει δηλαδή τις πληροφορίες, για να παράγει ο οργανισμός ισχυρά αντισώματα εναντίον του ιού HIV, τα οποία πέρασαν στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν στη συνέχεια οι επιστήμονες προσπάθησαν να μολύνουν τα ποντίκια με τον ιό του Έιτζ, απέτυχαν, γιατί τα αντισώματα τον κατέστρεφαν. Ακόμη και αν χρησιμοποιούσαν ποσότητες 100 φορές μεγαλύτερες από εκείνες που χρειάζονται για να σκοτώσουν έναν οργανισμό!
Οι ερευνητές προτίμησαν να εκχύσουν τα γονίδια στους μυς των κάτω άκρων των ποντικιών, γιατί αυτοί φαίνεται να είναι οι κύριοι στόχοι του ιού του Έιτζ. Το πιο σημαντικό είναι ότι μια έκχυση γονιδίων, αποδείχτηκε αρκετή ώστε να προστατέψει τα ποντίκια για ολόκληρη τη ζωή τους από το 90% όλων των στελεχών του HIV που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Τώρα μένει να δούμε αν τα αποτελέσματα της γονιδιακής θεραπείας θα είναι τα ίδια και στον άνθρωπο, μέσα από τις κλινικές δοκιμές που θα αρχίσουν τα επόμενα χρόνια.
medisense.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: