Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη στην ψηφιακή εποχή

Στην ψηφιοποίηση περίπου 250.000 βιβλίων και την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά μέσω Διαδικτύου, αποφάσισε να προχωρήσει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Βρετανίας, σε συνεργασία με τη μηχανή αναζήτησης Google. Το πρόγραμμα θα αφορά σε βιβλία που εκδόθηκαν μεταξύ του 1700 και του 1870.
Τα πρώτα έργα που θα είναι προσβάσιμα σε όλους μέσω Διαδικτύου, είναι ένα φυλλάδιο για τη βασίλισσα της Γαλλίας Μαρία Αντουανέτα και τα σχέδια του Ισπανού εφευρέτη Ναρκίσο Μοντουριόλ που χρονολογούνται από το 1858. Ο Μοντουριόλ είχε σχεδιάσει ένα από τα πρώτα υποβρύχια στον κόσμο.
Όλα τα έργα θα επιλεγούν από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη και ο καθένας θα μπορεί να τα μελετήσει είτε στην ιστοσελίδα της (www.bl.uk), είτε στην εξειδικευμένη υπηρεσία της Google (Google Books).
Η συλλογή της Βρετανικής Βιβλιοθήκης υπολογίζεται σε 150.000.000 έγγραφα, βιβλία, χειρόγραφα, χάρτες, γραμματόσημα, φωτογραφίες, παρτιτούρες, εφημερίδες και ηχογραφήσεις, σε όλες τις γραπτές και ομιλούμενες γλώσσες. Κάθε χρόνο την ιστοσελίδα της επισκέπτονται 10 εκατ. άνθρωποι.
Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: