Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Σταμναγκάθι-Cichorium Spinosum

Το Σταμναγκάθι είναι άγρια χόρτα της Κρήτης που έχουν μια πικρή ευχάριστη γεύση.
Η επιστημονική τους ονομασία είναι Cichorium Spinosum δηλαδή αγκαθωτά ραδίκια και ανήκει στην οικογένεια των ραδικιών.
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ωμέγα 3 λιπαρά και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, που ωφελούν την υγεία. Είναι τέλειο για αποτοξίνωση! Tόσο τα άγρια όσο και τα καλλιεργημένα περιέχουν βιταμίνη E, πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλεται η αντιοξειδωτική δράση, υψηλές συγκεντρώσεις ασβεστίου, καθώς και σίδηρο και φώσφορο. Γενικά θεωρείται τονωτικό, χωνευτικό, χολαγωγό και διουρητικό. Επίσης βοηθάει στην αποτοξίνωση του ήπατος κι έχει ελαφρώς καθαρτικές ιδιότητες.
Ανά 100 g ωμό σταμναγκάθι: Θερμίδες (Kcal) 15, Πρωτεΐνες (g) 0,7, Υδατάνθρακες (g) 3,1, Λιπαρά (g) 0,1
Τρώγεται ωμό με λεμόνι ή ξίδι και ελαιόλαδο, βρασμένο μόνο του, μαγειρεμένο με αρνάκι ή κατσικάκι, γίνεται τουρσί, αφού πρώτα ζεματιστεί σε κρασί και ξίδι.
Το σταμναγκάθι συντηρείται για 2-4 μέρες στο ψυγείο. Αν όμως το ζεματίσετε και το φυλάξετε στην κατάψυξη, διατηρείται για αρκετό καιρό.
Την άνοιξη είναι τρυφερά αλλά τα αγκάθια που έχουν τα καθιστούν δύσκολα στο μάζεμα, γι' αυτό είναι τόσο τσουχτερή η τιμή τους. Συνήθως κυμαίνονται από 12 έως 15 Ευρώ το κιλό και εάν τα βρείτε σε πιο χαμηλή τιμή πιθανόν να μην είναι γνήσιο σταμναγκάθι. Το σταμναγκάθι δύσκολα καλλιεργείται και παράγει γνήσιο σταμναγκάθι μόνο για 2 – 3 χρόνια. Μετά την περίοδο αυτή το σταμναγκάθι μετατρέπεται σε ραδίκια. Κατά το καλοκαίρι τα αγκάθια τους γίνονται πολύ αιχμηρά και ούτε τα κατσίκια δεν τα πλησιάζουν.
Το σταμναγκάθι πήρε το όνομά του από τη λέξη στάμνα και αγκάθι. Τα παλιά τα χρόνια, που μετέφεραν το νερό από τις βρύσες, πηγές ή πηγάδια το έφερναν και το διατηρούσαν μέσα σε στάμνες και για να μην μπαίνουν έντομα μέσα κι έκλειναν την τρύπα με το αγκαθωτό αυτό φυτό.
Το φυτό αυτό φύεται μόνο στην Κρήτη και ειδικά στο Οροπέδιο του Ομαλού, αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες ποικιλίες που φύονται ακόμη και κοντά στη θάλασσα (γιαλοράδικα).
by PREDICT

Δεν υπάρχουν σχόλια: