Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Πώς να φτιάξετε χαρταετό


Τι θα χρειαστείτε:
3 βέργες από ελαφρύ ξύλο, μήκους 80 εκατοστών η καθεμία, λεπτό σύρμα, γερό σπάγκο, χαρτί ή νάιλον, χρωματιστό χαρτί σε κομμάτια για την ουρά και λίγη κολλητική ταινία.
Πώς θα φτιάξετε τον χαρταετό:
Ενώνετε τις τρεις βέργες στο κέντρο τους και κάνετε από μία μικρή εγκοπή σε κάθε άκρο τους για να στερεωθεί καλύτερα το σύρμα. Αφού τις δέσετε με σπάγκο στο κέντρο όπου ενώνονται (και αφήσετε περίπου μισό μέτρο σπάγκου να κρέμεται), περνάτε το σύρμα περιφερικά, στερεώνοντάς το στις εγκοπές, ώστε να σχηματιστεί ο εξαγωνικός σκελετός του αετού.

Στην συνέχεια ακουμπήστε τον σκελετό πάνω στο χαρτί και κόψτε το χαρτί αφήνοντας μερικά εκατοστά περιθώριο, για να το διπλώσετε και να το κολλήσετε στην πίσω πλευρά του χαρταετού.

Σε δύο διπλανά άκρα του χαρταετού, στερεώστε δύο ίσου μήκους κομμάτια σπάγκου. Το μήκος θα πρέπει να είναι ίσο με το μήκος μισής βέργας. Ενώνετε τα δύο κομμάτια σπάγκου ώστε να «κολλήσετε» εκεί την ουρά, η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το μήκος του χαρταετού. Πάνω στον σπάγκο της ουράς, δέστε χρωματιστά χαρτιά, σε απόσταση περίπου 20 εκατοστών μεταξύ τους.

Τώρα δέστε δύο ακόμη κομμάτια σπάγκου στα ακριβώς απέναντι άκρα του χαρταετού, και ενώστε τα με τον σπάγκο που αφήσατε να κρέμεται από το κέντρο. Αυτά τα κομμάτια σπάγκου είναι τα «ζύγια» του χαρταετού, τα οποία παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο για μια επιτυχή πτήση, και θα πρέπει να σχηματίζουν ισοσκελές τρίγωνο. Όταν ενώσετε τα τρία κομμάτια σπάγκου, δένετε στο σημείο ένωσης την καλούμπα και ο χαρταετός σας είναι έτοιμος.

Δείτε στο παρακάτω video την σημασία που έχουν τα ζύγια για το πέταγμα και πώς μπορείτε να τα χειριστείτε κατάλληλα.

Παρακάτω, δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε έναν ακόμη απλούστερο αετό, με δύο ξυλάκια, πλαστικές σακούλες και ουρά από… αμπαλάζ.


 Τέλος δείτε πως μπορείτε  να φτιάξετε ρομβοειδή χαρταετό γρήγορα και εύκολα.



*Φροντίστε να επιχειρήσετε το πέταγμα σε ανοιχτή περιοχή χωρίς πολλά εμπόδια, ψηλά δέντρα και κυρίως μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
*Προσλάβετε έναν… βοηθό κυβερνήτη. Θα χρειαστεί ένας από εσάς να κρατά σταθερό τον χαρταετό, όσο ο άλλος ξετυλίγει το σχοινί.
*Θα πρέπει ο άνεμος να φυσά με κατεύθυνση από αυτόν που κρατά το σκοινί προς τον αετό σας.
*Όταν έχετε αφήσει αρκετά μέτρα σπάγκου (τουλάχιστον 20), ζητήστε να αφήσουν τον αετό και τρέξτε προς την αντίθετη κατεύθυνση.
*Για να πάει ψηλότερα ο αετός, αμολήστε κι άλλη καλούμπα, και για να έρθει πιο χαμηλά, μαζέψτε λίγο σχοινί αντίστοιχα.
*Να είστε προσεκτικοί με τον χειρισμό του χαρταετού για να αποφύγετε δυσάρεστα ατυχήματα.
Σύμφωνα με τις συμβουλές που δίνει η ΔΕΗ δεν πρέπει να πετάξετε τον αετό κοντά σε ηλεκτρικά σύρματα, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας, αλλά και διακοπής του ρεύματος στη γύρω περιοχή.

Σε περίπτωση που ο χαρταετός μπλεχτεί στα σύρματα τότε δεν πρέπει να προσπαθήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα. Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω στους πύργους ή σε στύλους της ΔΕΗ, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα.

Η ΔΕΗ έχει σε ετοιμότητα αυξημένο αριθμό συνεργείων σε όλες τις Μονάδες ανά την Ελλάδα, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα και αποτελεσματικά τυχόν βλάβες που θα προκύψουν από το πέταγμα του αετού..


Δεν υπάρχουν σχόλια: