Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Διαβήτης και γλυκά

Αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να καταναλώνετε γλυκά. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή τη νόσο μπορούν να τρώνε επιδόρπια, να χρησιμοποιούν γλυκαντικές ουσίες και ταυτόχρονα να διατηρούν τα επιθυμητά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους.

Καλό είναι να γνωρίζετε, λοιπόν, ότι έχετε πολλές επιλογές, καθώς υπάρχουν ουσίες που μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη.

Έτσι, αντί για ζάχαρη, μπορείτε να χρησιμοποιείτε γλυκαντικές ουσίες, όπως μέλι, μαύρη ζάχαρη, μελάσα, σορβιτόλη, ισομαλτόζη, φρουκτόζη, σουκραλόζη, ασπαρτάμη. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες δεν έχουν θρεπτική αξία, δεν περιέχουν υδατάνθρακες αλλά ούτε και θερμίδες. Οι γλυκαντικές ουσίες διατίθενται με τη μορφή σκόνης, δισκίων αλλά και σε υγρή μορφή.

Η σουκραλόζη, που είναι μία από τις πιο διαδεδομένες πλέον γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα σήμερα, είναι μια ουσία που παράγεται από τη ζάχαρη, έχει τη γεύση της, αλλά όχι όμως και τις θερμίδες της. Παράγεται από ζαχαροκάλαμα και είναι ιδανική για ψήσιμο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της ζάχαρης στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, από όσους θέλουν να κάνουν υγιεινή διατροφή με λιγότερες θερμίδες.

Στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, η σουκραλόζη τούς δίνει τη δυνατότητα να παρασκευάσουν και να απολαύσουν φαγητά και γλυκά που έως σήμερα έπρεπε να αποφεύγουν. Δεν επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος ή τα επίπεδα ινσουλίνης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σουκραλόζη δεν αναγνωρίζεται από το σώμα ως υδατάνθρακας.

Η ασπαρτάμη είναι μια γλυκαντική ουσία που κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί αρκετά. Αποτελείται από αμινοξέα και φαινυλαλανίνη, γι' αυτό και δεν πρέπει να τη χρησιμοποιούν άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία.

Τέλος, η σορβιτόλη, η φρουκτόζη και η ισομαλτόζη θεωρούνται επίσης φυσικές γλυκαντικές ουσίες ή υποκατάστατα ζάχαρης, καθώς πρόκειται για σάκχαρα που έχουν φυσική γλυκιά γεύση.

Πηγή: diatrofi.gr
Το διαβάσαμε στο Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: