Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ninite.com: Εγκαταστήστε όλα σας τα προγράμματα εντελώς αυτόματα!

Το format και η εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος είναι ένας μπελάς με τον οποίο, δυστυχώς, όλοι οι χρήστες αργά ή γρήγορα αναγκάζονται να έρθουν αντιμέτωποι. Η πιο χρονοβόρα διαδικασία μετά το format είναι η επανεγκατάσταση των εφαρμογών. Ευτυχώς, χάρη στο site Ninite.com, πλέον η διαδικασία αυτή γίνεται εύκολα και αυτοματοποιημένα, με λίγα μόνο κλικ!
Δεν θα σας πω ψέματα. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις στις οποίες ένας από τους υπολογιστές μου να υπολειτουργεί για εβδομάδες, να γνωρίζω πως απέχω μόλις ένα format από το να είναι ξανά σαν καινούριος, αλλά παράλληλα, λίγο οι καθημερινές μου υποχρεώσεις, λίγο μια δόση βαρεμάρας, να μην βρίσκω το χρόνο ή τη διάθεση να μπω σε ολόκληρη τη διαδικασία της επανεγκατάστασης του λειτουργικού και όλων μου των προγραμμάτων. Είναι παράλογο, αν το καλοσκεφτεί κανείς. Ένα από τα σημαντικότερα θεμέλια της τεχνολογίας είναι η αυτοματοποίηση περίπλοκων ή/και χρονοβόρων διαδικασιών. Γιατί λοιπόν, μετά το format, να πρέπει ο χρήστης να κατεβάζει μία προς μία τις εφαρμογές που χρειάζεται και να εγκαθιστά την καθεμία ξεχωριστά, πατώντας αλλεπάλληλα "Next" και συμφωνώντας ξανά και ξανά σε ατέλειωτα EULA? Δεν θα μπορούσε να γίνει όλο αυτό απλούστερα?
Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν οι Patrick Swieskowski και Sascha Kuzins, και δημιούργησαν το Ninite.com
Όλα τα προγράμματα στο πιάτο μας.
Η χρήση του Ninite.com δεν θα μπορούσε να ήταν απλούστερη.
Μπαίνοντας στη σελίδα, βλέπουμε μία λίστα με τις εφαρμογές που υποστηρίζει, οι οποίες βρίσκονται ομαδοποιημένες ανά κατηγορία: Browsers, messaging, media, imaging, documents, file sharing κλπ.

Αυτή τη στιγμή, το Ninite.com υποστηρίζει 88 διαφορετικές εφαρμογές για Windows, οι οποίες περιλαμβάνουν από freeware και open source προγράμματα, μέχρι codec packs, μέχρι trial εκδόσεις εμπορικών προγραμμάτων όπως το Microsoft Office 2007 και το Winrar.
Παράλληλα, σε μορφή beta προς το παρόν, το Ninite.com υποστηρίζει εγκατάσταση προγραμμάτων και σε διανομές linux βασισμένες στο debian (όπως είναι το δημοφιλές Ubuntu) - αν και ο αριθμός τους είναι σημαντικά μικρότερος από τα σχεδόν 90 που υποστηρίζονται για Windows.
Κάθε εφαρμογή αναγράφει την έκδοσή της, που σύμφωνα με το Ninite.com είναι η τελευταία stable έκδοση, και διαθέτει ένα checkbox. Αφού τσεκάρουμε όλες τις εφαρμογές που μας χρειάζονται, στο κάτω μέρος της σελίδας πατάμε το μεγάλο κουμπί Get Installer.
Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις εφαρμογές που μπορούμε να επιλέξουμε, όμως δεν υπάρχει και λόγος να τις επιλέξουμε όλες, καθώς υπάρχει αλληλοεπικάλυψη. Για παράδειγμα, αν έχουμε επιλέξει τον VLC media player, δεν υπάρχει λόγος να εγκαταστήσουμε και τον KMplayer - και τα δύο προγράμματα την ίδια δουλειά κάνουν.
Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε
Έχοντας πατήσει το Get Installer, το Ninite.com μας δείχνει ποιές εφαρμογές έχουμε επιλέξει, και από το Download Installer κατεβάζουμε στον υπολογιστή μας το αρχείο εγκατάστασης των εφαρμογών, το οποίο έχει μέγεθος λίγα μόλις kilobyte.
Το να τρέξουμε το αρχείο αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε. Στη συνέχεια, όσο εμείς θα χαζεύουμε στο Intenet, θα βλέπουμε τηλεόραση, θα μιλάμε στο τηλέφωνο ή θα κάνουμε γενικά οτιδήποτε πιο ενδιαφέρον από το να πατάμε Next->Next->Next, η υπηρεσία Ninite.com κατεβάζει και εγκαθιστά μία προς μία τις εφαρμογές που έχουμε επιλέξει, εντελώς αυτοματοποιημένα.


 Αν το λειτουργικό μας είναι 64bit, το Ninite.com θα επιλέξει τις 64bit εκδόσεις των προγραμμάτων (εφ' όσον είναι διαθέσιμες, φυσικά). Αν κάποιες εφαρμογές είναι ήδη εγκατεστημένες στο σύστημά μας, και υπάρχουν νεότερες εκδόσεις, το Ninite.com θα τις αναβαθμίσει αυτόματα. Και, το σημαντικότερο, αν κάποια από τις εφαρμογές που έχουμε επιλέξει έχει μαζί της επιπρόσθετα προγράμματα τύπου browser toolbar ή άλλου είδους crapware, το ninite θα εγκαταστήσει μόνο την εφαρμογή που έχουμε επιλέξει, δίχως τις επιπλέον μπούρδες.
Μετά από μερικά λεπτά, αναλόγως των αριθμό των εφαρμογών που έχουμε επιλέξει, τα πάντα είναι εγκατεστημένα και έτοιμα προς χρήση.
Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του Ninite.com είναι πως απέχει πολύ από τον "ψυχαναγκαστικό" χαρακτήρα άλλων sites. Δεν μας ζητάει να φτιάξουμε λογαριασμό για να το χρησιμοποιήσουμε. Δεν ζητάει υποχρεωτικά το e-mail μας. Για την ακρίβεια, αν κρατήσουμε το αρχείο installer που κατεβάσαμε, δεν υπάρχει καν λόγος να ξαναμπούμε στο Ninite.com - αρκεί μετά το επόμενο format να ξανατρέξουμε το αρχείο, και θα κατεβάσει τις τελευταίες εκδόσεις των εφαρμογών που έχουμε ήδη επιλέξει.
Τόσο απλά.
Τέλος, αν θέλουμε να δούμε κάποια επιπλέον εφαρμογή στη γκάμα του Ninite.com, δεν έχουμε παρά να συμπληρώσουμε την (εξαιρετικά σύντομη) φόρμα πρότασης. Αν αρκετοί χρήστες έχουν προτείνει την ίδια εφαρμογή, το Ninite.com θα την ενσωματώσει και μπορεί (προαιρετικά) να μας ενημερώσει με e-mail σχετικά. 
Για τους επαγγελματίες του IT, υπάρχει η επαγγελματική έκδοση του Ninite.com, η οποία λειτουργεί βάση μηνιαίας συνδρομής - ξεκινώντας από 20 δολάρια το μήνα για διαχείριση 1 έως 100 υπολογιστών και φτάνοντας μέχρι τα 185 δολάρια/μήνα για 501 μέχρι 1000 υπολογιστές 

Το Ninite pro διαθέτει περισσότερες εφαρμογές, ευκολίες όπως η αυτόματη εγκατάσταση σε όλους τους υπολογιστές του δικτύου, offline έκδοση και δυνατότητα συνεργασίας με τις γνωστότερες επαγγελματικές πλατφόρμες Remote Monitoring και Management (Level Platforms, Kaseya, Labtech, KACE κλπ). Το Ninite.com μας υπέδειξε ένας από τους αναγνώστες του PCsteps.gr, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά. Αν θέλετε κι εσείς να δείτε ένα συγκεκριμένο άρθρο στο PCsteps.gr, μη διστάσετε να κάνετε κλικ στο κουμπί "Feedback" στο αριστερό μέρος της σελίδας.
απο το: greekto

Δεν υπάρχουν σχόλια: