Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Κλίμα: «100.000 χρόνια για να επανέλθει ο πλανήτης»

Επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο θα συμμετέχουν σε ένα συνέδριο Γεωλογίας στο Λονδίνο, για να συζητήσουν για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και πως έχει αντιμετωπιστεί μέχρι στιγμής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, το πλούσιο γεωλογικό παρελθόν του πλανήτη, όπως ηφαιστειακές εκρήξεις, ήπειροι που διαβρώθηκαν, οροσειρές που αναδύθηκαν, οι  μεταβολές που σημειώθηκαν στους παγετώνες, είχε ως αποτέλεσμα η Γη να γνωρίσει πολλές κλιματικές αλλαγές.
Ο καθηγητής Jim Zachos από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας δήλωσε ότι πριν 55 εκατομμύρια χρόνια οι ηφαιστειακές εκρήξεις που συνέβαιναν, ήταν η αιτία να απελευθερωθούν  4.500 γιγατόνοι αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη κατά 6 βαθμούς Κελσίου.
Οι επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στα οικοσυστήματα ήταν μεγάλες, καθώς τα πρώτα θηλαστικά αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στις αλλαγές του κλίματος.
Κάποια αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, ενώ άλλα δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν.
Ο καθηγητής επισημαίνει ότι αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, περίπου 5.000 γιγατόνοι αναμένεται να εκλυθούν στην ατμόσφαιρα τους επόμενους αιώνες.
Τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για τον πλανήτη.
Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί με γρήγορους ρυθμούς και αυτό θα προκαλέσει τη «μαζική εξαφάνιση των ειδών».
Η Γη θα χρειαστεί 100.000 χρόνια για να επανέλθει…
Για το econews
Newslink Hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια: