Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Τελευταίες Toshiba και Microsoft στο νέο οδηγό της Greenpeace

Τη 16η έκδοση του «Οδηγού για Πράσινες Εταιρείες Ηλεκτρονικών» Greenpeace, συνεχίζοντας την προσπάθεια ενημέρωσης των καταναλωτών για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων που αγοράζουν. δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η περιβαλλοντική οργάνωση
Στον οδηγό κατατάσσονται 18 πολυεθνικές εταιρείες πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικών με κριτήριο την τήρηση περιβαλλοντικών προδιαγραφών, την προώθηση «πράσινων» προϊόντων και την κατάργηση της χρήσης τοξικών χημικών ουσιών κατά την παραγωγική διαδικασία.
Στο νέο οδηγό που δημοσίευσε η Greenpeace, η Apple έπεσε από την 5η στην 9η θέση «όχι επειδή έχασε βαθμούς, αλλά επειδή υπήρξαν εταιρείες που κατάφεραν να την προσπεράσουν».
Η σχετικά καλή βαθμολογία της Apple οφείλεται στο γεγονός ότι δεν χρησιμοποιεί επικίνδυνα χημικά όπως πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) και Βρωμιωμένα επιβραδυντικά φλόγας (BFRs).
Η Dell κατάφερε να παραμείνει σταθερή στη 10η θέση, κυρίως λόγω της προσπάθειας που διεξάγει στον τομέα των ηλεκτρονικών αποβλήτων, ενώ η HP κατάφερε να σκαρφαλώσει από την 8η στην 4η θέση επειδή τα προϊόντα της δεν περιέχουν PVC και BFRs.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη δημοσιοποίηση του νέου οδηγού ηλεκτρονικών, η Greenpeace άσκησε έντονη κριτική στην Toshiba και την Microsoft, ενώ επιβράβευσε τις «πράσινες» προσπάθειες Philips και της Hp.
Σημειώνεται ότι οι κακές επιδόσεις της Microsoft της οφείλονται στο γεγονός ότι δεν υλοποίησε τη δέσμευσή της για κατάργηση πλαστικών PVC από την παραγωγική διαδικασία μέχρι το 2010. Για τον ίδιο λόγο τιμωρήθηκε και η Toshiba, που κατετάγη στη 16η θέση.
Αντίθετα, η Philips σκαρφάλωσε στην 3η θέση, πίσω από τη Nokia και τη Sony Ericson. Η Philips επιβραβεύτηκε για τη νέα της τηλεόραση «Econova TV», την πρώτη τηλεόραση που δεν περιέχει PVC και BFRs.

Δεν υπάρχουν σχόλια: