Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Ανακάλυψαν την αρχαιότερη έγκυο σαύρα

Απολίθωμα εγκύου σαύρας 120 εκατομμυρίων ετών ανακαλύφθηκε από επιστήμονες στην Κίνα. Πρόκειται για μία σαύρα 30 εκατοστών στο σώμα της οποίας διαφαίνονται περισσότερα από δέκα έμβρυα. 
Σύμφωνα με ερευνητές από το University College του Λονδίνου η σαύρα βρισκόταν λίγες μέρες πριν γεννήσει και θάφτηκε κατά τη διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου.
Ο καθηγητής του University College του Λονδίνου Suzan Evans δηλώνει πως αρχικά δεν πίστευε στα ευρήματα των εμβρύων αλλά ο συνάδελφός του από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, Suzan Evans εντόπισε μικροσκοπικά αποτυπώματα από 15 τουλάχιστον πλήρως ανεπτυγμένα έμβρυα μέσα στη σαύρα.
Το απολίθωμα μάλιστα παραμένει τόσο καλά διατηρημένο που διαφαίνονται ακόμη και τα μικροσκοπικά δόντια των εμβρύων της σαύρας.
"Πρόκειται για την παλαιότερη έγκυο σαύρα που έχουμε ανακαλύψει" δηλώνει ο Suzan Evans. Σύμφωνα με τον Evans η σαύρα φαίνεται να ζούσε κοντά στο νερό και να είχε ικανότητα κολύμβησης. Αυτό την εξυπηρετούσε στο να διαφύγουν τα νεογνά της στο νερό σε περίπτωση επίθεσης από δεινόσαυρο.
Το απολίθωμα προέρχεται από γνωστά πετρώματα της Jehol Group στη βορειοανατολική Κίνα όπου ο λεπτός ασβεστόλιθος έχει κατά καιρούς "βοηθήσει" στην αποκάλυψη ειδών δεινοσαύρων, ψαριών, ερπετών, πουλιών, θηλαστικών και φυτών.
 tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: