Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Προσοχή στο χαράτσι, τρελές χρεώσεις από λάθη των δήμων

 «Τρελές» χρεώσεις που οφείλονται στα γεμάτα με λάθη αρχεία των δήμων για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), στα οποία βασίστηκε η ΔΕΗ για τον υπολογισμό του τέλους ακινήτων, περιλαμβάνουν οι λογαριασμοί που αποστέλλει η Επιχείρηση στους πελάτες της.
Μπροστά σε αυτό το αλαλούμ απανωτών λαθών, που εν πολλοίς οφείλεται στα αρχεία των δήμων, το υπουργείο Οικονομικών σηκώνει προς το παρόν τα χέρια ψηλά και δηλώνει ότι εν ευθέτω χρόνω θα δοθεί λύση (άγνωστη ποια θα είναι) με την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου.
Την ίδια στιγμή μορφή κινήματος παίρνουν οι αντιδράσεις των δημάρχων που δεν συμφωνούν με το ειδικό τέλος ακινήτων της ΔΕΗ. Τις τελευταίες ημέρες συντονίζουν τις δράσεις τους και επιχειρούν να υψώσουν ασπίδα προστασίας για όσους δημότες τους αδυνατούν να πληρώσουν το «χαράτσι».
Εκτιμάται ότι οι δήμοι που ακολουθούν αυτή την τακτική ξεπερνούν τους 20 σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσά τους είναι δήμοι από τη Βόρεια Ελλάδα έως τη Θεσσαλία και την Αττική.
«Συμπαραστεκόμαστε σε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν το τέλος. Ωστόσο δεν λέμε στον κόσμο να μην πληρώσει» αναφέρει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Βύρωνα κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έχει στείλει μάλιστα εξώδικο διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ. Τονίζει επίσης πως δεν υπάρχει περίπτωση «να αφήσουμε τη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε ανθρώπους που γνωρίζουμε ότι έχουν ανάγκη».
Παρόμοια τακτική ακολουθεί και ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Παχατουρίδης: «Δεν είναι άνθρωποι που είναι ενταγμένοι στο κίνημα "Δεν πληρώνω". Μου λένε "δεν έχω, δεν έχω..."».
Θα υπάρξει πρωτοβουλία προς τους συναρμόδιους υπουργούς για την εξεύρεση λύσης μόνον για όσους πολίτες αδυνατούν πραγματικά να πληρώσουν, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος σημειώνει ότι θα παράσχει νομική στήριξη σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το τέλος. Μάλιστα ο δήμος έχει έτοιμο και ένα σχέδιο αντίδρασης σε περίπτωση που η ΔΕΗ κόψει το ρεύμα σε κατοίκους του Ιλίου. «Ως δήμος δεν μπορούμε νομίμως να επανασυνδέσουμε το ρεύμα. Μπορούμε όμως να φτιάξουμε μια εθελοντική ομάδα για να κάνει την επανασύνδεση».
Ο Δήμος Νέας Ιωνίας Αττικής έχει αναρτήσει αναλυτικές οδηγίες στην ιστοσελίδα του στο Ιντερνετ, όπου ενημερώνει τους πολίτες πώς να πληρώσουν μέσω ΑΤΜ μόνο την αξία για το ηλεκτρικό και όχι το «χαράτσι». Επιπλέον, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος κ. Ηρακλής Γκότσης, «έχουμε οργανώσει μια ομάδα νομικών. Σχεδιάζουμε να κάνουμε ομαδικά εξώδικα για να μην κοπεί το ρεύμα σε όσους δεν έχουν πληρώσει». Μέχρι την Παρασκευή είχαν περάσει από τον δήμο 800 πολίτες γι' αυτόν τον σκοπό.

Το διαβάσαμε στο tanea.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: