Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Δημόσιο - εφεδρεία: Υποχρεωτική σύνταξη "αλαλούμ" με τους αορίστου χρόνου

-Αλαλούμ με το νόμο και την εγκύκλιο του Υπουργείου
- Ποιοι βγαίνουν υποχρεωτικά σε σύνταξη από 1/1/2012
- Κάνουν τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής

Μαζί με την παράταση για την ένταξη στο καθεστώς της εφεδρείας μέσω συνταξιοδότησης, παρατείνεται και η αγονία για τουλάχιστον 7.000 εργαζόμενους μετά και τις νέες ανακοινώσεις.

Μόνο βέβαιο είναι ότι αντί της 1η Δεκεμβρίου οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου που βγαίνουν υποχρεωτικά σε σύνταξη, θα ενταχθούν τελικά στο νέο καθεστώς από 1/1/2012. Πρόκειται για τους υπαλλήλους που θέλουν έως και δύο χρόνια να βγουν σε σύνταξη.

Οι υπάλληλοι ωστόσο οκτώ οργανισμών που θα έβγαιναν σε εφεδρεία ήδη από τις 27 Οκτωβρίου και ακόμη περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την νέα εγκύκλιο του υπουργείου ... είναι στον αέρα. Σύμφωνα με τα όσα εξέδωσε το Υπουργείο οι υπάλληλοι αυτοί τίθενται σε εφεδρεία εφόσον ολοκληρωθεί η μεταφορά τους. Αυτή η παράγραφος της εγκυκλίου διαβάζεται ως τροποποίηση του νόμου και έτσι κανείς δεν ξέρει τι ισχύει πλέον.

Ταυτόχρονα για τους 11 οργανισμούς που συγχωνεύονται 9ΚΕΔ, ΕΡΤ, ΟΔΔΥ κλπ) δεν γίνεται καμία σαφής αναφορά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και πλέον είναι ανοιχτός ο κίνδυνος να περάσουν οι ημερομηνίες, να μην γίνει τίποτε και στο τέλος οι υπάλληλοι να βρεθούν αντί σε καθεστώς εφεδρείας... απολυμένοι.

Το υπουργείο μοιάζει να... παίζει καθυστερήσεις, ωστόσο η μετάθεση του τι θα γίνει με την “καυτή πατάτα” ίσως αποδειχθεί ακόμη πιο επικίνδυνη για τους εργαζόμενους αλλά και όλους τους υπόλοιπους καθώς το μέτρο της εφεδρείας είναι προαπαιτούμενο τόσο για την 6η δόση όσο και για την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση
"Λίστες εφεδρείας μέχρι τις 25 Νοεμβρίου ζητεί από τις διοικήσεις των δημόσιων φορέων ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, ενώ, στην περίπτωση που αυτές δεν καταρτιστούν, θα τεθεί σε εφεδρεία όλο το προσωπικό των φορέων από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Πρόκειται για το δεύτερο «χτύπημα» εναντίον των δημόσιων υπαλλήλων, μετά τις περικοπές των αποδοχών τους που προβλέπει το νέο μισθολόγιο αλλά και τις αυξημένες κρατήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Σε αυτήν τη φάση η εφεδρεία αφορά 30.000 άτομα, που θα «δουν» την έξοδο από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του 2011, ενώ θα ακολουθήσει και νέος κύκλος το επόμενο έτος, που θα παρατείνει την αγωνία. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι στην εγκύκλιο του κ. Ρέππα αναφέρεται ότι «η ένταξη στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης», γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες.
Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή δημοσίου δικαίου στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έπειτα από ένα ή δυο χρόνια και θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία εκτιμώνται σε 18.000-20.000. Η συρρίκνωση οργανικών θέσεων της Κεντρικής Κυβέρνησης (υπουργεία) και της κατάργησης ή συγχώνευσης ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ αφορά 6.000-7.000 εργαζομένους. Ο αριθμός μέχρι τα 30.000 άτομα, που είναι η συμβατική υποχρέωση για την τρόικα, θα συμπληρωθεί από άλλες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, καταρχήν οι επικεφαλής των δημόσιων υπηρεσιών πρέπει να εντοπίσουν όσους έχουν συμπληρώσει συντάξιμο χρόνο υπηρεσίας, οι οποίοι και θα συνταξιοδοτηθούν υποχρεωτικά. Ακολούθως, οφείλουν να συντάξουν καταλόγους με το προσωπικό που θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία από την 1-1-2012 και οι σχετικές λίστες να κοινοποιηθούν στο υπουργείο. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των φορέων που συγχωνεύονται ή καταργούνται εντάσσονται στην εργασιακή εφεδρεία από 1.1.2012, εφόσον μέχρι 30.11.2011 δεν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις μεταφοράς τους από τα αρμόδια όργανα.
Η χρονική διάρκεια της εργασιακής εφεδρείας του προσωπικού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 12 μήνες.
Επίσης, οι εποπτεύοντες φορείς πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα:
- Οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των φορέων που συγχωνεύονται ή λύονται εντάσσονται στην εργασιακή εφεδρεία από 1.1.2012 εφόσον μέχρι 30.11.2011 δεν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις μεταφοράς προσωπικού από τα αρμόδια όργανα που προβλέπεται στις ως άνω διατάξεις.
- Με απόφαση του Οργάνου Διοίκησης των Φορέων Υποδοχής των Νομικών Προσώπων που εκδίδεται το αργότερο μέχρι 31.12.2011, προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ, σε αριθμό ίσο με το προσωπικό των κατηγοριών αυτών που μεταφέρθηκε και εντάχθηκε σ' αυτούς, εντάσσεται στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Αν μέχρι τις 21-12-2011 δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία ένταξης του ανωτέρω προσωπικού στο καθεστώς αυτό, το σύνολο του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών αυτών (ΥΕ και ΔΕ) του φορέα υποδοχής θεωρείται πλεονάζον και εντάσσεται αυτοδικαίως από 1.1.2012 στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
- Κριτήριο ένταξης στην εργασιακή εφεδρεία του προσωπικού αποτελεί η προϋπηρεσία του εργαζομένου στο φορέα προέλευσης ή υποδοχής, εντασσομένων στην εργασιακή εφεδρεία όσων έχουν την ολιγότερη προϋπηρεσία.
Εξαιρέσεις
Από την εφεδρεία εξαιρούνται:
1. Το καλλιτεχνικό προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Ορχήστρας Λυρικής Σκηνής.
2. Το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των φορέων κοινωνικής πρόνοιας, του ΕΚΑΒ και των ασφαλιστικών ταμείων.
3. Οι ερευνητές και ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες που υπάγονται στις διατάξεις του Ν. 1514/1985.
4. Εργαζόμενος:
- του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος έχει ενταχθεί ήδη σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή στην εργασιακή εφεδρεία,
- του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος ή τέκνο το οποίο τον βαρύνει φορολογικά και συνοικεί με αυτόν έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%. Για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης, το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημα ορίζεται σε 12.000 ευρώ,
- που είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή πολύτεκνος, εφόσον τα τέκνα τον βαρύνουν φορολογικά,
- που είναι προστάτης μονογονεϊκής οικογένειας με τέκνο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά."
ΠΗΓΗ:
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=8&artid=119026
Το διαβάσαμε στο newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: