Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Πλούτος 28 δισ. ευρώ στο έδαφος της χώρας

Στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου αξίας 28 δισ. ευρώ που βρίσκεται στο υπέδαφος της χώρας προχωρά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Χρυσός, χαλκός, μόλυβδος, ψευδάργυρος, άργυρος, αντιμονίτης και άλλα μέταλλα αποτελούν τον κρυμμένο θησαυρό της χώρας.

Οπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, τις επόμενες μέρες προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τον μεταλλευτικό χώρο της περιοχής Βάθης - Γερακαρίου στον νομό Κιλκίς, με βέβαια απολήψιμα αποθέματα 1,5 δισ. ευρώ και αναμενόμενα αποθέματα αξίας 7 δισ. ευρώ.
Επίσης, σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί και το πλαίσιο της προκήρυξης διενέργειας διεθνών πλειοδοτικών διαγωνισμών των δημόσιων μεταλλευτικών χώρων στις περιοχές Πολυκάστρου - Σκρα στο Κιλκίς και του Καλλυντηρίου στη Ροδόπη. Η συνολική αξία των βέβαιων αποθεμάτων είναι 1 δισ. ευρώ και των αναμενόμενων στα 3 δισ. ευρώ. Δηλαδή στα μεταλλεία Βάθης - Γερακαρίου, Πολυκάστρου - Σκρα και Καλλυντηρίου τα βέβαια αποθέματα είναι 2,5 δισ. ευρώ και τα αναμενόμενα 10 δισ. ευρώ.
Ο κ. Μανιάτης θέλοντας επίσης να δώσει έμφαση στη σημασία της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου για την ελληνική οικονομία τόνισε ότι στην ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου έχουν εντοπιστεί 366 διαφορετικά ορυκτά που την κατατάσσουν στην τέταρτη θέση παγκοσμίως, ενώ μόνο στη Χαλκιδική τα κοιτάσματα είναι αξίας άνω των 12 δισ. ευρώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: