Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Eφάπαξ: Και κουτσουρεμένο και σε δόσεις – Προκαταβολή το μισό

Προκαταβολή το μισό εφάπαξ, ώστε να αντιμετωπιστεί το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα των νέων συνταξιούχων δημόσιων υπαλλήλων, εξετάζεται να δίνεται εφεξής από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το οποίο βρίσκεται υπό οικονομική κατάρρευση.
Η σχετική πρόταση βρίσκεται υπό συζήτηση στο υπουργείο Εργασίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν εχέγγυα ότι θα υπάρξει άμεση καταβολή έστω και του μισού εφάπαξ, δεδομένου ότι το ταμείο έχει «τρύπα» 2 δισ. ευρώ, με 50.000 συνταξιούχους να περιμένουν «στην ουρά». Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτήν την περίοδο διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις του Νοεμβρίου 2009 (!), ενώ για όσους έχουν καταθέσει αίτηση για συνταξιοδότηση από το Νοέμβριο του 2010 και μετά δε διαφαίνεται φως στον ορίζοντα (πίνακας). Κανείς δεν μπορεί να πει πότε θα διεκπεραιωθεί το αίτημά τους για την καταβολή του εφάπαξ, καθώς τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί για τη σωτηρία του ΤΠΔΥ δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Αυτά τα μέτρα έχουν ως ακολούθως:
- Μειώθηκε κατά 15 τοις εκατό το εφάπαξ βοήθημα που χορηγεί ο Τομέας Πρόνοιας του ΤΠΔΥ στους ασφαλισμένους του οι οποίοι εξήλθαν της υπηρεσίας από 1-1-2010 μέχρι και την 31-12-2010. Επίσης, στους ασφαλισμένους που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους, από 1-1-2011 και μετά, το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος από το ΤΠΔΥ μειώνεται κατά ποσοστό 20 τοις εκατό για όσους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησής του.
-Εντάχθηκαν στο ΤΠΔΥ 65.000 υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο. Από 1-7-2011 ισχύει η υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ των επί συμβάσει αορίστου χρόνου υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ των οποίων το μόνιμο προσωπικό υπάγεται στην ασφάλιση του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του Ταμείου, ανεξαρτήτως χρόνου πρόσληψης.
-Από 1-1-2011 παρακρατείται εισφορά 1 τοις εκατό υπέρ του ΤΠΔΥ των πάσης φύσεως αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων.
Νέο «μαχαίρι»
Έτσι, δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα μείωση στο εφάπαξ το 2012. Σημειώνεται ότι από την 1/1/2012 θα συγχωνευτούν σε ένα ταμείο-γίγαντα τα πέντε μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία (των τραπεζών, των ΔΕΚΟ, του ΙΚΑ, του Δημοσίου και των ιδιωτικών υπαλλήλων), ενώ οι συντάξεις που θα χορηγηθούν θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 15 τοις εκατό, με τις περικοπές να φτάνουν, όμως, έως και το 50 τοις εκατό σε ορισμένα από αυτά. Το 2011 το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων έφτασε τα 850 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: